Corona update

Deze week zijn twee trainers van CSV de Leeuwarden positief getest op het coronavirus. We vertellen je graag wat we hierover hebben afgestemd met GGD Fryslân en wat dit betekent voor onze vereniging.

Positief geteste trainers
Afgelopen zaterdag kreeg één van onze jeugdtrainers een positieve testuitslag. Vandaag werd bekend dat ook een andere jeugdtrainer positief is getest op het coronavirus. Er is geen duidelijk verband tussen de twee trainers. Beide trainers zitten thuis in isolatie. De teams aan wie zij training geven zijn geïnformeerd. Iedereen die in de periode dat beide trainers besmettelijk waren 15 minuten of langer binnen 1,5 meter afstand van één van beide personen is geweest, krijgt het verzoek om ook in quarantaine te gaan. Deze personen zijn hier apart over geïnformeerd. Alle anderen hoeven niet in quarantaine te gaan.

Overleg met GGD Fryslân
Vanmiddag hebben we uitgebreid met GGD Fryslân gesproken over de situatie bij de Leeuwarder Zwaluwen en of er aanvullende maatregelen nodig zijn. De GGD ziet de Leeuwarder Zwaluwen niet als de besmettingsbron. De kans is groot dat de positief geteste trainers thuis of op hun werk zijn besmet met corona. De coronaregels worden zo goed mogelijk toegepast bij de Leeuwarder Zwaluwen. Voor zover bij ons bekend is geen enkel jeugdlid van ons positief getest op corona.

De GGD wil graag dat jongeren kunnen blijven sporten. Tijdens de trainingen is er volgens de GGD minder kans op besmettingen dan wanneer jongeren thuis of op een andere locatie met vrienden afspreken. Dit zijn juist de plekken waar de GGD veel besmettingen ziet. Als er niet meer kan worden gesport is de kans dat jongeren ergens anders in groepjes afspreken veel groter.

GGD Fryslân ziet daarom geen reden om onze vereniging te sluiten, of om de training van specifieke teams stop te zetten. Dit laatste geldt ook voor de teams van de twee positief geteste trainers: zij mogen gewoon blijven trainen, mits zij natuurlijk zelf geen gezondheidsklachten hebben. Het blijft belangrijk dat iedereen bij de Leeuwarder Zwaluwen zich aan de coronamaatregelen houdt. Spelers en trainers met klachten moeten thuisblijven. Wie positief wordt getest op corona moet thuis in quarantaine en komt niet bij de vereniging, tot hij/zij helemaal klachtenvrij is.

Als er meer jeugdtrainers of ook jeugdleden positief worden getest op het coronavirus is de situatie wellicht anders. In dat geval hebben wij opnieuw overleg met GGD Fryslân.

Wat betekent dit voor onze vereniging?
De maatregelen die bij de Leeuwarder Zwaluwen gelden blijven gelijk:

• geen trainingen in teamverband vanaf 18 jaar.
• jeugd t/m 17 jaar mag nog wel trainen in teamverband.
• voor de JO19-teams geldt dat alleen de teamleden die 17 jaar (of jonger) zijn nog mogen trainen; teamleden die 18 jaar of ouder zijn mogen niet met het team meetrainen.
• alle wedstrijden zijn afgelast, zowel voor jeugdteams als seniorenteams.
• onderlinge wedstrijden van jeugd t/m 17 jaar van onze eigen vereniging mogen nog wel (dus bijv. onze JO15 tegen onze JO17).
• er mogen geen toeschouwers bij trainingen en onderlinge wedstrijden komen kijken.
• de kantine is gesloten.
• de kleedkamers zijn gesloten.
• heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Kom dan dus niet naar de training.
• was vaak je handen.

Alle regels en veel gestelde vragen zijn ook hier op onze website te vinden.

Wat kun je zelf doen? 
Om het coronavirus buiten de deuren van de Leeuwarder Zwaluwen te houden, vragen wij nadrukkelijk het volgende van je:
• heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen.
• ben je getest en blijk je corona te hebben? Laat het ons dan weten (ook als jeugdlid!), zodat wij als dat nodig is extra maatregelen kunnen nemen binnen onze vereniging.
• Houd je voor, tijdens en na de training aan de hierboven genoemde maatregelen.

Misschien wordt je als jongere niet zo heel ziek van corona, maar je kunt sowieso wel anderen besmetten (zoals je eigen familieleden, je vrienden en je trainers). Als een groot deel van onze trainers ziek wordt kan er ook niet meer worden gevoetbald… We willen graag dat onze jeugdleden kunnen blijven voetballen en dat er zo weinig mogelijk mensen ziek worden.

Vragen?
Maak je je zorgen over je eigen training of die van je zoon of dochter, twijfel je wat je als trainer het beste kunt doen of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384 of s.balt@kpnmail.nl).