De beste oranjekoek van Nederland

Al meer dan 10 jaar sponsort Bruinsma’s Bakkerij de thuiswedstrijden van het 1e elftal van de Leeuwarder Zwaluwen: bij elke wedstrijd wordt er vers gebak verloot onder de bezoekers. “Dat doen we al zo lang, we weten eigenlijk niet meer wanneer we daar mee zijn begonnen…” aldus Pieter Jan Bruinsma, eigenaar van de bakkerij.

Bruinsma is niet alleen sponsor van de Zwaluwen, maar heeft ook een actieve voetbalhistorie bij de vereniging. “Op 6-jarige leeftijd kwam ik als klein mannetje bij jullie voetballen. Dat heb ik tot mijn 13e gedaan, met Piet van Tuinen als mijn trainer en leider.” Ook zoon Martijn heeft enige jaren bij de jeugd van de Zwaluwen gezeten. “Ik was in die tijd leider van het team van mijn zoon. Mooie tijden waren dat, zeker toen ze kampioen werden. De vriendengroep van Martijn speelt nog steeds bij de Zwaluwen, dus wij horen nog geregeld mooie verhalen.” Sinds zijn 18e voetbalt Bruinsma overigens zelf ook weer wekelijks, maar dan in de zaal bij Blauw Wit ‘34. “Dat doe ik nog altijd met veel plezier, ondanks de ouderdomskwaaltjes…!”

Social media
De werkzaamheden in de bakkerij geven Bruinsma weinig gelegenheid om op zaterdag bij de Zwaluwen te komen kijken. De prestaties van Zwaluwen 1 en Zwaluwen VR 1 volgt hij dan ook vooral via social media. “Ik hoop voor beide dat ze hoog eindigen!” Door de drukte in de winkel heeft Bruinsma van de nieuwbouw ook nog niets gezien, moet hij bekennen.

Familiebedrijf
In 1972 openden de ouders van Bruinsma de bakkerij. “Als klein jongetje riep ik al dat ik de bakkerij ooit ging overnemen. Ook mijn zus werkt hier al van jongs af aan.” Samen met zijn collega’s maakt Bruinsma alles wat je in de bakkerij kunt kopen, van banket tot meer dan 15 soorten broden. “We verkopen nu veel Gildekorn, het donkerste brood van Nederland. Alleen bakkers die bij het Gilde ‘Echte Bakker’ zijn aangesloten mogen dit brood maken en verkopen.” Daarnaast verkoopt Bruinsma ook veel eigengemaakt koolhydraatarm brood.

Oranjekoek
En welk gebak is volgens Bruinsma het lekkerst? “In elk geval onze oranjekoek: uit alle hoeken van Nederland komen klanten die alleen ónze oranjekoek eten.” En het suikerbrood is ook een echte aanrader, tipt Bruinsma. “Als je wilt weten wat er bij ons allemaal verkrijgbaar is… wees welkom!”

Bruinsma’s Bakkerij – Frans van Mierisstraat 49 – Leeuwarden – https://echtebakkerbruinsma.unipage.eu/#/ – Facebook Bakker Bruinsma