JO11-1 pakt titel op laatste speeldag

Op zaterdag 14 december speelde Zwaluwen JO11-1 haar laatste wedstrijd van de najaarscompetitie. Vanaf het begin van de competitie werd het een spannende strijd om de bovenste plaatsen, met de teams Sint Annaparochie, Buitenpost, Franeker en Zwaluwen als voornaamste gegadigden. Tot de laatste speeldag was het kampioenschap nog niet beslist. Zelfs het feit dat 8 van de 9 gespeelde wedstrijden door Zwaluwen in winst waren omgezet gaf nog geen garantie voor de titel. In de 10e wedstrijd moest minimaal een punt worden gehaald om kampioen te kunnen worden… 

Waterkoud
Nadat wij ’s ochtends eerst in de zaal hebben gevoetbald (KNVB-zaalcompetitie), werden rond het middaguur de zaalschoenen ingeruild voor veldschoenen voor de wedstrijd tegen Hardegarijp. De jongens van trainer Nick Mosselman waren gespannen, zowel tijdens de bespreking in de box als na het eerste fluitsignaal. Het was waterkoud en er stond een vlagerige wind, normaal niet echt aantrekkelijk voor toeschouwers, echter deze waren in groten getale aanwezig gezien het belang van de wedstrijd! Gelukkig werd er voor de eerste time-out gescoord door spits Justin. Vlak voor de rust via een mooie kopbal van Rutger volgde de 2e goal, zodat we met een 2-0 voorsprong de rust in gingen. 

Ontlading
In de rust werd aangegeven op dezelfde manier door te gaan. Stiekem werd al gekeken waar de confetti-kanonnen lagen; er werd echter door de spelers zelf benadrukt dat de overwinning nog lang niet zeker was, door een speler werd verwezen naar het scenario AJAX-Tottenham Hotspur ! Desondanks ging een aantal confetti-kanonnen verborgen in een tas mee naar het veld voor de 2e helft. Na een paar mooie aanvallen, kon de score verderop lopen. Onder andere Cas, Rymer en Tim scoorden en uiteindelijk werd het 6-0. Na het fluitsignaal ‘einde wedstrijd’ van scheidsrechter Jeroen, was de ontlading groot, ook getuige onderstaande foto. Het kampioenschap was een feit en er kon feestgevierd worden!

Foto boven: blije gezichten na de overwinning van afgelopen zaterdag met in het midden ‘de schaal’. Thijmen was zaterdag de stand-in voor de geblesseerde Jilmer, die (geheel links op foto) het feestje wel meeviert.

Team en toekomst
De selectie bestaat uit 8 spelers, waarbij elke week een speler wordt ingeleend vanuit de JO11-2, zodat er één wisselspeler is. Deze zaterdag was Femke Hoekstra mee, die zich uitstekend staande hield op de rechtsback positie. Er lijkt sprake te zijn van een goede balans in het team. Er is een enorme winnaarsmentaliteit bij de spelers waar te nemen. Op de momenten dat het voetballend in de combinatie wat slordiger gaat (en we balverlies leiden), dan weet het team er alles aan te doen om zo snel mogelijk de bal weer terug te winnen. Hierdoor krijgt de tegenstander weinig kans om zelf tot een aanval te komen.

Als we naar de statistieken kijken: het aantal tegendoelpunten in de hele competitie bedraagt slechts 12 goals, mede te danken aan keeper Danny. Gemiddeld 1,2 tegendoeldoelpunt per wedstrijd, wat eigenlijk meteen ook een verklaring is van het kampioenschap. Voor de competitie ná de winterstop biedt dit perspectief. Door promotie naar een hogere klasse zal de tegenstand dan pittig zijn. Hopelijk kunnen we door de opgedane ervaring van Jilmer, Tim en Rens in de hoofdklasse (tijdens de vorige voorjaarscompetitie), in combinatie met de strijdlust van de ‘jonkies’, een rol van betekenis spelen in de hogere klasse. We zien er in ieder geval naar uit!