Met rasse schreden de lucht in

Zeven jaren van plannen maken, lobbyen en voorbereiden gingen er aan vooraf, maar nu de bouw van de nieuwe sporthal Nijlân eenmaal is gestart gaat het heel erg snel. Elke dag ziet het terrein er weer anders uit! Nu we letterlijk ’de lucht in gaan’ wordt de vorm van de sporthal, met daarin ook onze nieuwe kantine, steeds beter zichtbaar. 

“Het gaat met rasse schreden de lucht in, het schiet lekker op,” constateerde ook bouwcommissielid Sytze Visser tijdens de Algemene Ledenvergadering op 27 november 2018. “De fundering ligt en de staalconstructie gaat nu omhoog; de verdiepingsvloer kan er binnenkort in.” Als het weer mee blijft zitten wordt in december en januari het metselwerk en de beplating gedaan. “En dan kunnen we in mei 2019 beginnen met het afbouwen van onze kantine,” hoopt Sytze. “Die wordt casco opgeleverd, dus we zoeken heel veel mensen om daar bij te helpen.”

(c) Foto’s: Robert Veenstra


Inrichting
De eerste ontwerpen voor de inrichting van de kantine liggen er inmiddels: een moderne en sfeervolle ruimte, waarin het Zwaluwenlogo en verschillende voetbalelementen op een creatieve manier zijn verwerkt. De randen van de bar worden bijvoorbeeld met doelpalen gemaakt en in het plafond is een Zwaluw te herkennen. “Kleur en warmte zijn belangrijke aspecten,” lichtte voorzitter Jan Adema toe. “Overdag moet het er licht genoeg zijn en ‘s avonds een gezellige sfeer hebben. Door bijvoorbeeld te werken met hout krijg je er warmte in, kijk maar naar ons tijdelijke clubhuis.” De twee varianten – een lichte en een donkere – worden binnenkort aan de leden voorgelegd.

Tijdelijke kantine
Het is de bedoeling dat de sporthal en kantine bij de start van het seizoen 2018-2019 klaar zijn. Tot die tijd moeten we het doen met een tijdelijk clubhuis en minder (en kleinere) kleedruimten. “Ons tijdelijke Zwaluwennest is behoorlijk goed gelukt,” stelde Jan Adema. “Er zijn zelfs mensen die zeggen: laat ‘m maar staan! Maar hij is natuurlijk wat aan de kleine kant, dus het is mooi dat we straks in onze nieuwe kantine kunnen.”

Lagere energierekening
Naast meer ruimte biedt de nieuwe kantine ook een forse besparing op de energierekening. “Elk jaar verstookten we voor ongeveer € 20.000,- aan energie,” vertelde penningmeester Jan Dijkstra. “Doordat de sporthal energieneutraal is, gaat die rekening met zo’n € 12.000,- omlaag. Wat overblijft aan kosten zit vooral in de kunstverlichting op de velden.”

Vrijwilligers
Voordat het echter zover is, zal er met man en macht moeten worden gewerkt om de kantine af te bouwen. “Een enorm compliment voor al onze vrijwilligers, die met elkaar al zoveel werk hebben verzet,” aldus Jan Adema. “We zullen hen ook in de komende periode hard nodig hebben!”