Niels Kuperus nieuwe trainer JO19-1

Niels Kuperus (25, Franeker) wordt de nieuwe trainer van de JO19-1 van Leeuwarder Zwaluwen. Niels is geen onbekende bij de Zwaluwen: hij heeft in het verleden drie jaar lang in Zwaluwen 1 gevoetbald. “Wij zijn heel erg blij met de komst van Niels,” aldus Zwaluwen voorzitter Jan Adema. 

Afstuderen
Niels is op dit moment aan het afstuderen aan de opleiding sport, gezondheid en management op de Hanzehogeschool in Groningen. Naast zijn actieve carrière als voetballer is hij als 16-jarige begonnen met het geven van training bij de plaatselijke voetbalclub SC Franeker. “In die tijd studeerde ik op het CIOS in Heerenveen. Omdat ik het vak voetbaltrainer prachtig vond, heb ik het uitstroomprofiel ‘Trainer/coach voetbal’ gekozen,” vertelt Niels. “Via het CIOS heb ik mijn UEFA B Trainer-Coach II kunnen halen.” 

Promotie naar hoofdklasse
De laatste jaren was Niels o.a. eindverantwoordelijk voor de JO17-1 van SC Franeker en afgelopen seizoen was hij trainer-coach van SC Franeker JO19-1. Onder zijn leiding promoveerde JO19-1 naar de Hoofdklasse. 

Cambuur
Niels heeft een actieve voetbalcarrière. “Ik ben begonnen met voetballen bij SC Franeker. Als 1e jaars C-speler heb ik daarna de overstap gemaakt van Franeker naar Cambuur Leeuwarden.” Via Cambuur, FC Groningen en FVC kwam Niels uiteindelijk terecht bij Leeuwarder Zwaluwen, waar hij drie jaar lang met veel plezier in het 1e elftal heeft gespeeld. “Daarna ging ik terug naar SC Franeker, om in Zondag 1 te kunnen voetballen en de combinatie met het trainersvak te kunnen maken.”

Blessures
In de periode bij SC Franeker is Niels twee keer zwaar geblesseerd geraakt. “Maar die blessures hebben er voor gezorgd dat mijn passie en ambitie voor het geven van training nog groter zijn geworden,” vertelt Niels. “Als voetballer ben ik altijd erg ambitieus geweest en als trainer ben ik dat ook. Daarom ben ik erg blij dat ik komend seizoen trainer ben van Leeuwarder Zwaluwen JO19-1. Ik verheug me ontzettend op komend seizoen en kijk er naar uit om als trainer te werken bij deze mooie vereniging!”