Zielsgelukkig op het voetbalveld

Janne Dam mocht ooit als stoere aanvoerder van het Tilburgse SC ’t Zand MO17-1 de gewonnen KNVB-beker (district Zuid) omhoog houden. Inmiddels is Janne verhuisd naar Leeuwarden en geniet ze van de rust en ruimte in Fryslân. “Vrienden verklaarden mij voor gek om van het bourgondische Tilburg naar het verre noorden te verhuizen. Maar zelf heb ik nooit getwijfeld, ik koos bewust voor een opleiding die bij mij paste. Dat werd Bestuurskunde & Overheidsmanagement aan de Thorbecke Academie. Ik woon nu twee jaar in Leeuwarden en ik voel me hier helemaal thuis. Mijn leven speelt zich hier af, vandaar ook dat ik in Leeuwarden wilde gaan voetballen.”

Bij het voetbaltoernooi van de Leeuwarder Studenten Vereniging kreeg Janne van medestudenten het advies om voor vrouwenvoetbal naar Leeuwarder Zwaluwen te gaan. ‘Toen ik de website van Zwaluwen zag was dat voor mij wel een bevestiging: ik zag de foto’s van diverse meiden- en vrouwenteams en het viel mij op dat Zwaluwen ook op social media actief is om nieuwe meiden en vrouwen aan te trekken. Dat sprak mij aan, naast het feit dat ik vind dat Leeuwarder Zwaluwen uitstraalt dat het meer is dan alleen een voetbalclub.’

Toen Janne zich aanmeldde bij de club werd ze meteen uitgenodigd om mee te trainen bij Zwaluwen Vrouwen 2. “Ik had twee jaar niet gevoetbald. Toen ik de bal weer aan de voet had kreeg ik weer dat heerlijke gevoel, ik was zielsgelukkig om weer op het veld te staan.” Het kwam niet bij haar op om te proberen aan te sluiten bij de 1e selectie; daarin voelde ze zich toch wat onzeker. Maar nadat ik door één van de coördinatoren uit de vrouwencommissie werd aangesproken werd ik al snel door trainer René Alma uitgenodigd om mee te trainen met de 1e selectie. “Ik train nu mee en ik denk dat ik dit niveau aan moet kunnen.”

Wilskracht
Bij haar vorige club noemden ze Janne de nieuwe Jaap Stam, als verwijzing naar de stoere verdediger die toevalligerwijs ook actief was in zowel Leeuwarden als Tilburg. “Maar schrijf die vergelijking met Jaap Stam maar niet op, anders moet ik dat het hele seizoen aanhoren, haha. Een echte verdediger ben ik wel en een sterke wilskracht kenmerkt mij als speler. Ik wil koste wat het kost winnen, zozeer dat ik zelfs een keer twee botten in een onderarm brak om persé een persoonlijk duel te winnen. Qua positie merk ik wel waar ik mij moet richten, ik kan zowel centraal achterin uit de voeten als op rechts- en linksback.”

René Alma over Janne: “Ik ben blij met onze nieuwe aanwinsten. Janne traint nog maar kort mee; ik zag meteen dat ze qua niveau beter past bij Vrouwen 1 dan bij Vrouwen 2. Daarnaast is het een leuke sociale meid die nu al prima in de groep past. We hebben haar opgenomen in de (voorlopige) eerste selectie. Ze moet zich maar laten zien.”

Met dezelfde wilskracht zet Janne zich als voorzitter van de Jonge Democraten Friesland in voor de belangen van jongeren en probeert zo het progressief-liberaal geluid te laten horen in Fryslân. Ze streeft ernaar dat iedereen in Fryslân gelijke kansen krijgt en zichzelf kan ontwikkelen. “Ook op het voetbalveld vind ik het belangrijk dat iedereen elkaar gelijkwaardig behandelt.”