Coronamaatregelen bij de Leeuwarder Zwaluwen

 

In heel Nederland gelden coronamaatregelen, die ook voor de Leeuwarder Zwaluwen gelden. Vanaf 28 november 2021 05.00u gelden onderstaande regels. Deze maatregelen van het kabinet gelden voor 3 weken en in ieder geval tot 19 december 2021. Op dinsdag 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Algemene regels
– Gezond verstand gebruiken staat voorop.
– Heb je klachten die horen bij het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je testen.

Sporten door jeugd en volwassenen
– Iedereen mag binnen en buiten sporten tussen 05.00-17.00u. Sporten in groepsverband is toegestaan.
– Na 17.00 uur moeten de sportaccommodaties dicht zijn. 
– Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur (wedstrijd of training) is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand. Ter verduidelijking, dit mag dus niet plaatsvinden op de sportaccommodatie zelf.
– Voor binnensporten is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs nodig. Binnen onze vereniging geldt dit dus voor de teams die in de zaal trainen of wedstrijden spelen. Teams die in de zaal spelen of trainen moeten zelf regelen dat hierop wordt toegezien. Als je het thuisspelende team bent, dan ben je ook verantwoordelijk voor de controle bij spelers/supporters van je tegenstander(s)/gasten.
– Er mag helaas geen publiek aanwezig zijn bij amateurwedstrijden en trainingen, zowel op het veld als in de zaal. Hierbij geldt een uitzondering voor alle personen die functioneel noodzakelijk zijn voor de wedstrijden, zoals scheidsrechters, trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, vrijwilligers en strikt noodzakelijke rij-ouders.
– Ouders van Zwaluwenspelers mogen niet komen kijken bij de trainingen en wedstrijden op het terrein van Leeuwarder Zwaluwen. Van gastteams mag bij een wedstrijd per speler maximaal één rij-ouder mee op het terrein van de Leeuwarder Zwaluwen. Speel je als Leeuwarder Zwaluwen bij een andere vereniging? Check dan welke regels daar worden gehanteerd.

Trainingen van 29 november t/m 19 december 2021
– de jeugdteams O7 t/m O10 trainen alleen op woensdag 1 december en maandag 6 december van 16.00-17.00u. Vanaf 9 december 2021 gaat de winterstop in voor deze teams, dan wordt er dus sowieso niet meer getraind door alle O7-O10 teams. 
– voor de teams vanaf O11 en de seniorenteams geldt dat zij allemaal (grotendeels) pas na 17.00u trainen. Deze trainingen vervallen allemaal. Teams die door de week of in het weekend toch graag een keer vóór 17.00u willen trainen, kunnen daarvoor contact opnemen met Sytske de Boer, 06 44521350. 

Wedstrijden van 29 november t/m 18 december 2021 
– De KNVB heeft alle wedstrijden op 4 december van teams die in de A-categorie spelen geannuleerd.  Wedstrijden van teams in de B-categorie kunnen wel doorgaan, maar als een team niet wil spelen dan werkt de KNVB daar aan mee. Hier lees je daar meer over. De KNVB laat nog weten hoe het met de wedstrijden in de weekenden hierna komt. Wij wachten af wat de KNVB hierover besluit, hierover volgt nog meer informatie. 
– de zaalvoetbalcompetitie is door de KNVB stilgelegd tot 19 december 2021.

Kleedkamers & douches
– de kleedkamers en douches zijn open.
– voor het gebruik van de kleedkamers, toiletten en douches heb je een coronatoegangsbewijs nodig.
 
Kantine & buitenterras
– Het houden van 1,5 meter afstand wordt dringend geadviseerd.
– Je hebt vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs nodig als je afgehaald of besteld eten en drinken nuttigt in de afgescheiden horeca-functie of op het terras. Mocht de check hierop niet lukken, bijvoorbeeld door grote drukte, dan vragen wij je om je medewerking; neem je eigen verantwoordelijkheid hierin. 
– in het horecagedeelte van de kantine zijn vaste zitplaatsen verplicht.
– Je hebt geen coronatoegangsbewijs nodig als je eten en drinken afhaalt en dit nuttigt buiten de afgescheiden horeca-functie. Je moet bij alleen afhalen wel een mondkapje dragen. 
– Op zaterdagochtend is tot 12.00u alleen het afhaalgedeelte van onze kantine geopend.
– De kantine moet uiterlijk om 17.00u sluiten.
– Door de week is het Zwaluwnest gesloten.  

En verder…

– Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Kom dan dus niet naar de training of wedstrijd.
– Was vaak je handen.
– Ben je positief getest op corona? Of hoor je dit als trainer/teamleider van één van je teamleden? Neem dan contact op met Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384). Dan kunnen we, in overleg met de GGD, bekijken welke maatregelen binnen onze vereniging nodig zijn.


 

Veelgestelde vragen

 

Een teamgenoot is positief getest op corona, wat nu?
Als binnen het team een speler positief is getest op corona, kan het zijn dat ook de rest van het team maatregelen moet nemen. Of dat zo is, hangt af van een aantal factoren. Je kunt dit op de website van het RIVM uitgebreid lezen. We leggen het hieronder in het kort uit. 

Klik op de afbeelding voor een grote versie. 
 

1. Vanaf wanneer kreeg deze persoon klachten? Twee dagen hieraan voorafgaand is deze persoon al besmettelijk.
2. Is het positief geteste teamlid in zijn/haar besmettelijke periode bij een training of een wedstrijd met het team geweest? 
3. Zo ja, zijn de andere teamleden langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand geweest van het positief geteste teamlid? Zo ja, dan zijn zij nauwe contacten. 

Voor iedereen die een nauw contact is, zijn mogelijk maatregelen nodig. Welke maatregelen dit zijn, hangt er vanaf of de teamleden wel of niet beschermd zijn tegen corona. 

4. Ben je beschermd tegen corona? Je bent voldoende beschermd tegen een (nieuw) coronavirus als je:
– 14 dagen of langer geleden een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna, of
– 14 dagen of langer geleden 1 prik hebt gehad met een van deze vaccins en daarvoor heb je corona gehad, of
– 28 dagen of langer geleden 1 prik hebt gehad met het vaccin van Janssen, of
– binnen de afgelopen 6 maanden (180 dagen) corona hebt gehad. Je bent toen positief getest op corona, bijvoorbeeld in een GGD-teststraat (niet met een zelftest).

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine. Je hoeft je ook niet te laten testen,  tenzij je huisgenoot bent van iemand met corona: dan moet je wel in quarantaine en je op dag 5 laten testen bij de GGD. Krijg je klachten die passen bij corona? Ga dan ook in quarantaine en maak meteen een testafspraak bij de GGD via 0800-2035. Gebruik bij klachten nooit een zelftest.

5. Ben je niet beschermd tegen corona? Dan ga je meteen thuis in quarantaine (je komt dan dus niet trainen of wedstrijden spelen). Daardoor is de kans klein dat je andere mensen besmet als blijkt dat je ook corona hebt. Vijf dagen na het laatste contact met de persoon die corona heeft laat je je testen bij de GGD. Als de testuitslag negatief is dan mag je stoppen met de quarantaine. Maak een testafspraak bij de GGD via 0800-2035.

Meer hierover lezen? Bekijk dan de uitgebreide informatie op de website van het RIVM.
 
Zijn er maatregelen nodig binnen de hele vereniging als een speler van de Leeuwarder Zwaluwen positief test op corona?

Dit hebben we inmiddels al een aantal keer meegemaakt. Tot dusverre liepen deze personen het coronavirus altijd buiten de Leeuwarder Zwaluwen op, en niet binnen onze vereniging. Als één van onze leden positief wordt getest op het coronavirus volgen we altijd het advies van de GGD. In veel gevallen betekent dit dat de meeste trainingen gewoon door kunnen blijven gaan. De eventuele extra maatregelen die we treffen als een lid of vrijwilliger van de Leeuwarder Zwaluwen het coronavirus blijkt te hebben communiceren we ook altijd op onze website.

Als je als speler positief bent getest op het coronavirus of krijg je dit bericht als trainer/teamleider van één van je teamleden, meld dit dan bij Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384). Dan kunnen we (in overleg met de GGD) bekijken welke maatregelen binnen onze vereniging nodig zijn.

Kan ik nog een afspraak maken met de fysiotherapeut of masseur?
Ja, de fysiotherapeut en masseur mogen hun werk nog steeds doen. Ze werken alleen op afspraak.

Wordt de contributie nog steeds afgeschreven?
Ja, we blijven gewoon de contributie afschrijven, ook als er (weer) even niet kan worden getraind. Onze uitgaven gaan gewoon door en we hebben daarom de contributies hard nodig. Onderaan deze pagina, bij de toelichting op onze financiële situatie, vertellen we hier meer over.

Door het coronavirus ben ik (een groot deel van) mijn inkomsten verloren en kan ik de contributie van mijn kinderen niet meer betalen. Kan ik hier financiële ondersteuning voor aanvragen?
Ja, dat is mogelijk. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten. Ga voor meer informatie naar de ouderpagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.


 

Financiële gevolgen


Ook op financieel gebied heeft de coronacrisis gevolgen voor onze vereniging. De kantine zorgt elk jaar voor een groot deel van onze inkomsten. Nu deze opnieuw voor een (wellicht lange) tijd dicht gaat, is dat financieel natuurlijk een strop. 

Resultaat seizoen 2019-2020
Het seizoen 2019-2020 hebben we met positieve cijfers kunnen afsluiten, mede dankzij tegemoetkomingen vanuit de overheid en de trouwe steun van onze sponsoren, waarvan er geen enkele is afgehaakt. Ook de contributie is door bijna al onze leden gewoon betaald, ook in de maanden dat er helemaal niet kon worden gevoetbald. Daar zijn we heel erg blij mee!

Verwachting seizoen 2020-2021
Het seizoen 2020-2021 is voor ons als bestuur een groot vraagteken. Als de maatregelen op korte termijn worden versoepeld en we weer (meer) activiteiten mogen organiseren, dan hebben we goede hoop om ook komend seizoen positief af te sluiten. Niet met dikke cijfers, maar met elk resultaat boven de 0 zijn we als bestuur in deze situatie meer dan tevreden. Mochten we echter maandenlang in de huidige situatie blijven, dan gaat het op financieel gebied knellen.

Als bestuur hebben we daarom het volgende besloten:

Contributie: we blijven maandelijks de contributie afschrijven, ook bij de leden die nu niet kunnen trainen. We verhogen de contributie echter níet vanwege de coronacrisis, zoals veel voetbalverenigingen wel doen. We hebben de contributie hard nodig om financieel gezond te blijven als vereniging. We mogen juridisch gezien als vereniging contributie blijven afschrijven, ook als we tijdelijk niet aan alle leden trainingen en wedstrijden kunnen bieden (in maart 2020 legden we al eens uit hoe dat zit).

We doen een dringend beroep op al onze leden om begrip te hebben voor het door laten lopen van de contributie. De kosten die we gezamenlijk maken zullen we ook zoveel mogelijk met z’n allen moeten dragen. Ook dat is onderdeel van het lid zijn van een vereniging. Mocht je hier problemen mee hebben (bijvoorbeeld omdat je door de coronacrisis je inkomsten kwijt bent), dan begrijpen wij dat natuurlijk ook. Neem dan contact op met onze penningmeester Jan Dijkstra. Als je de contributie van je kinderen niet meer kunt betalen, dan kun je terecht bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Uitgaven: tot nader order leggen we alle niet-noodzakelijke uitgaven stil of beperken we deze zoveel mogelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van materiaal of kosten voor het aanpassen van onze accommodatie.

Subsidies en noodregelingen: uiteraard benutten we als bestuur elke mogelijke subsidie, noodregeling en financiële steun die de overheid ons biedt.


 

Vragen?

 

Neem dan contact op met Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384) of Gerbrand Busstra (voorzitter, 06-42092223).

Zie ook:
Informatie van de Rijksoverheid over sport en corona
Het coronaprotocol van de KNVB