Voor velen een begrip, voor de nieuwere leden wellicht een term die vragen doet rijzen: “Het Kabinet”. En nee, dat is dus niet het bestuur van de Leeuwarder Zwaluwen en ook geen meubelstuk dat straks in de nieuwe kantine weer een mooi plekje moet krijgen. Het is wél een vaste groep vrienden die elke week klaar staat voor allerlei hand- en spandiensten bij de Zwaluwen.

Als wij Baukje van Tuinen vragen om wat te vertellen over het Kabinet, geeft ze eerst wat aarzelend antwoord: ze wil liever niet voor de anderen spreken. Maar na enig doorvragen vertelt ze toch met enthousiasme over de vriendengroep die door de jaren heen de titel ‘Het Kabinet’ heeft gekregen. “Die naam hebben we niet zelf bedacht hoor,” legt Baukje uit. “De leden van het Kabinet zijn elke week één of meer dagen bij de Zwaluwen aanwezig en vinden er van alles van. Daarom vonden anderen ‘Het Kabinet’ een passende naam voor ons!”

Actieve groep
Het Kabinet is actief op verschillende manieren. “Van een bardienst tot een klaverjasavond, van schoonmaken tot het ophangen van kerstversiering; we doen het allemaal,” vertelt Baukje. “En al jaren verzorgen we ook elke thuiswedstrijd van Zwaluwen 1 de koffiehoek.” Die diversiteit aan klussen is terug te zien aan de leden van het Kabinet: die zijn verspreid over verschillende vrijwilligerscommissies. Piet bijvoorbeeld is lid van de accommodatiecommissie; Baukje, Theo en Lisa zijn vaak achter de bar terugvinden. Ytje, Reinie en Jan kun je voor verschillende klussen inzetten, net als Linda en Johanna. Anton stuurt de beheerscommissie aan en Yvonne de barcommissie. En dan heb je nog Karel en Akkie: echte levensgenieters en Zwaluwleden voor het leven. “Het grootste gedeelte van onze groep komt hier al zo’n 40 jaar,” aldus Baukje. “Eerst omdat onze kinderen hier voetbalden; eerst bij de jeugd, later bij de senioren. En daarna zijn we gewoon gebleven.”

Dubbel kampioenschap
Het Kabinet kijkt uit naar de nieuwe kantine – tenminste, als de sfeer daar maar goed is! “Het lijkt ons heel mooi en een hele grote vooruitgang,” aldus Baukje. “In de oude kantine was het heel gezellig. We hopen dat ook in de nieuwe kantine weer te creëren.” Over de resultaten van Zwaluwen 1 en Vrouwen 1 zit het Kabinet in elk geval níet in. “Die eindigen beide op 1,” wordt heel stellig gezegd. “Als ze net zo spelen als tijdens de inhaalwedstrijd tegen ‘t Fean moet dat geen probleem zijn. Wat een mooie goals en een goed spelend 1e!” glimlacht Baukje.

Eens een praatje maken met het Kabinet? Je vindt ze meestal naast de bar: zakjes chips & patat op tafel, wijntje en biertje er bij en het is er altijd gezellig!

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations