Wedstrijden op zaterdag 11 & 18 december 2021

De KNVB heeft besloten om in het weekend van 11 en 18 december alle wedstrijden in de A-categorie te annuleren. De wedstrijden in de B-categorie kunnen op 11 en 18 december wel doorgaan. 

Medisch advies
De KNVB heeft advies aangevraagd bij het Voetbal Medisch Centrum over het spelen van wedstrijden in het weekend, terwijl er doordeweeks niet getraind kan worden. Hierbij is er onderscheid gemaakt tussen categorie A en categorie B. Bij het eerste is de intensiteit bij wedstrijden hoog en dient de training niet alleen als tactische maar ook als fysieke voorbereiding. Niet trainen bij deze groep zou voor een langere periode zeer onlogisch en onverantwoord zijn. Bij Categorie B ligt de intensiteit bij wedstrijden aanmerkelijk lager. Trainen gebeurt minder frequent en minder intens. Als we voor deze categorie niet alleen de trainingen maar ook nog de wedstrijden schrappen, dan wordt het risico op bewegingsarmoede groot.

Verantwoord
Altijd voetballen mits dat verantwoord is; samen met de gehele sportsector, wil de KNVB vooral in mogelijkheden blijven denken en tevens het medische advies leidend laten zijn bij de beslissing over de aankomende programma’s. Voor de categorie A is daarom besloten om vanaf maandag 6 december de competities tot aan de winterstop stil te leggen. Mochten teams toch tussen 05.00 en 17.00 uur kunnen trainen en het hierdoor verantwoord vinden om op vrijwillige basis competitiewedstrijden in te halen, dan kan dit in onderling overleg worden geregeld, door de vereniging zelf. In de B-categorie blijft het programma voor de weekenden van 11, 12, 18 en 19 december staan, zodat er in elk geval eenmaal per week lekker kan worden gevoetbald. Ook voor de categorie B geldt dat in onderling overleg wedstrijden ingehaald kunnen worden.

Het doel is om alle competities na de winterstop (half januari 2022) te hervatten, maar uiteraard is dat afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland en de maatregelen. 

Veldvoetbal

Besluit categorie A: (met uitzondering van de Eredivisie en de beloften vrouwen)
Op 11 & 18 december vervalt het reguliere competitieprogramma bij de jeugd en senioren. Daarentegen ziet de KNVB graag dat zoveel mogelijk van de inhaalwedstrijden gespeeld gaan worden om de verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden te verkleinen. Hierbij doet de KNVB dus een beroep op die clubs die de afgelopen periode al een achterstand in aantal gespeelde wedstrijden hebben opgelopen, om in deze bijzondere periode toch een wedstrijd te spelen. Mocht een vereniging van mening zijn dat het niet verantwoord is om deze week met beperkte trainingsmogelijkheden af te sluiten met een inhaalwedstrijd, geef dit dan zo snel mogelijk door via KNVB Contact. Dit geeft de KNVB de mogelijkheid om mogelijk een andere wedstrijdcombinatie in te plannen. 

Mocht een wedstrijd niet door kunnen gaan de komende weekenden, geef dit dan zo snel mogelijk door via KNVB Contact onder vermelding van de wedstrijd en het wedstrijdnummer.

De doordeweekse wedstrijden worden uit het programma gehaald.

Besluit categorie B:
In de categorie B handhaaft de KNVB  op 11 & 18 december het reguliere programma voor jeugd en senioren. Uiteraard denkt de KNVB mee met teams of verenigingen die niet willen voetballen. Mochten er problemen in de bezetting van wedstrijden ontstaan, doordat een categorie A team nu thuis speelt in plaats van uit dan gaat de wedstrijd van de categorie A voor de categorie B.

De doordeweekse wedstrijden worden uit het programma gehaald.

Wat valt er onder categorie A of B?
Voor het seizoen 2021/’22 geldt voor de categorie A de volgende indeling:
• Mannen veldvoetbal standaard Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse.
• Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse *.
• Mannen veldvoetbal O23 competitie (divisies).
• Vrouwen veldvoetbal Eredivisie vrouwen, beloften tot en met de derde klasse.
• JO13 t/m JO19 Divisie 1 tot en met de Hoofdklasse

*Uitzondering voor de reserve 3e klassen zondag in de districten Noord en West. Deze vallen onder de categorie B.
– Teams die in het seizoen 2021/’22 in de overige klassen (inclusief 7 tegen 7 senioren) spelen behoren tot de categorie B.

Zaalvoetbal
De zaalvoetbalcompetitie is tot en met 19 december stilgezet met uitzondering van de Eredivisie mannen en vrouwen. Hopelijk kan de competitie na de winterstop worden hervat. De KNVB gaat zo snel mogelijk aan de slag om de wedstrijden die nu komen te vervallen opnieuw in te plannen. Dit kan mogelijk wijzigingen in de huidige speeldagenkalender opleveren. De KNVB verwacht uiterlijk volgende week hierover te communiceren.

KNVB Opleidingen
Alle opleidingen van de KNVB academie zullen op basis van de huidige maatregelen niet in de praktijk bij de amateurverenigingen georganiseerd kunnen worden. De KNVB academie zal dan ook de opleidingsactiviteiten opnieuw gaan plannen en waar mogelijk online gaan aanbieden. De deelnemers worden hierover persoonlijk geïnformeerd. Voor bepaalde opleidingen gelden er uitzonderingen en ook daar zullen de betreffende deelnemers direct over geïnformeerd worden.

Meer informatie
Kijk voor alle informatie over voetbal en het coronavirus op www.knvb.nl/coronavirus of neem contact op met het hoofdbestuur.