KNVB hervat de competitie, met aanpassingen

Twee seizoenen lang is de competitie niet uitgespeeld en is er geen promotie/degradatie op basis van een volledig seizoen geweest. Het doel voor de KNVB is om dit seizoen wel een eindrangschikking en een promotie/degradatie toe te kunnen passen op basis van sportieve prestaties. Echter het voetbal heeft in de categorie A langere tijd stilgelegen, hierdoor zijn reguliere speeldagen uit de 1ste competitiehelft komen te vervallen. Daarnaast zijn er nog veel teams die nog wedstrijden moeten inhalen uit de 1ste competitiehelft. Er zijn ook nog veel onzekerheden ten aanzien van corona en mogelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan.

Om voldoende ruimte te hebben om de competities goed uit te spelen en met de mogelijke onzekerheden om te gaan, ziet de KNVB zich genoodzaakt om de competities in de verschillende categorieën aan te passen. Hieronder vind je een overzicht wat dit voor de verschillende categorieën betekent.

Bekervoetbal veld- en zaalvoetbal
Voor alle categorieën komt het bekervoetbal te vervallen, behalve de landelijke beker zaalvoetbal mannen en vrouwen. De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen. We geven de prioriteit voor het uitspelen van de competities in de categorie A om te komen tot een goede promotie en degradatie. In de categorie B geeft de beker eveneens een te grote druk op de benodigde speeldagen die van belang zijn voor het uitspelen van de competitie.

Competitie veld- en zaalvoetbal

Categorie A senioren mannen en vrouwen veldvoetbal (m.u.v. Pure Energie Eredivisie en beloften vrouwen en onder 23 mannen)
De KNVB neemt over de wijze waarop deze competities zullen worden uitgespeeld op vrijdag 28 januari een definitief besluit. Vanwege het feit, dat de KNVB zich grote zorgen maakt of deze competities met volledige nacompetitie nog afgewerkt kunnen gaan worden, worden op dit moment de scenario’s nader bekeken. Het KNVB uitgangspunt is dat er een grote mate van zekerheid moet zijn om dit seizoen promotie en degradatie door te voeren. Een 3e seizoen zonder eindrangschikking vindt de KNVB onaanvaardbaar. In ieder geval zullen vanaf het weekend 5/6 februari de eerste inhaalwedstrijden worden vastgesteld.

Categorie A senioren mannen en vrouwen zaalvoetbal (m.u.v. eredivisie mannen en vrouwen)
De competities gaan hervat worden met een beperkt inhaalprogramma vanaf 31 januari. De eerste volledige speelronde van de 1ste competitiehelft wordt ingehaald vanaf 7 februari. Gezien het aantal beschikbare speelmomenten is de druk om een nacompetitie te spelen te groot. Dit heeft de KNVB doen besluiten om voor de categorie A senioren mannen en vrouwen te kiezen om alleen de competitie uit te spelen zonder nacompetitie. Dit betekent dat de promotie/degradatie regeling aangepast wordt. Deze aangepaste promotie/degradatie regeling zal gecommuniceerd worden vóór de hervatting van de competitie. De aangepaste speeldagenkalender is te vinden op Speeldagenkalenders zaal | KNVB

Categorie A jeugd veldvoetbal en onder 23 mannen
Doelstelling voor deze competities is om op korte termijn tot afronding van de najaarscompetitie te komen. Voor komend weekend, 29 en 30 januari, zijn de eerste inhaalwedstrijden al ingepland en de wijze van afronden van de najaarscompetitie kan per competitie verschillen. Gezien de grote verschillen in aantal wedstrijden tussen de verschillende teams, zal de komende weken duidelijk worden, wanneer de KNVB concreet verwacht deze competities af te kunnen ronden. Op basis hiervan kan dan worden bepaald hoe de voorjaarscompetitie kan worden vormgegeven. Naar verwachting zal de KNVB medio februari (na het weekend van 12 februari) met nadere informatie komen over de opzet van de voorjaarscompetitie en de daaraan gekoppelde speeldagenkalender.

Categorie B veldvoetbal
Alle categorieën in het veldvoetbal (senioren, junioren en pupillen) gaan aankomend weekend 29/30 januari starten met het reguliere programma. De speeldagenkalender blijft voor deze categorie ongewijzigd. De wedstrijden die bij de pupillen eerder gespeeld hadden moeten worden in de 3de fase komen te vervallen. Inhaalwedstrijden voor de junioren en de senioren worden zoveel mogelijk gepland in inhaalweekenden om zoveel mogelijk de competities uit te spelen.

Categorie B jeugd en senioren mannen en vrouwen zaalvoetbal
De senioren in het zaalvoetbal gaan aankomende week, vanaf 31 januari starten met het reguliere programma.
De junioren in de B-categorie van het zaalvoetbal zijn heringedeeld en spelen het seizoen uit in een nieuwe poule.
De speeldagenkalender is voor deze categorieën gewijzigd en is te vinden op: Speeldagenkalenders zaal | KNVB

Uitstel wedstrijden door corona
Voor de wedstrijden van komend weekend gelden de voorwaarden die staan op: Wat te doen bij afgelastingen door corona? | KNVB.

Terugtrekking door CTB zaalvoetbal
Aan de herstart van de zaalvoetbalcompetities zit wel één voorwaarde voor het zaalvoetbal, namelijk voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) vereist. Tevens zijn mondkapjes verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten. In het najaar gaf de KNVB teams de mogelijkheid om tijdelijk `on hold` gezet te worden indien zij geen CTB wilden/konden laten zien.  Nu het CTB langer verplicht blijft, ziet de KNVB zich genoodzaakt met deze tijdelijke regeling te stoppen. Teams die niet op vertoon van een CTB kunnen/willen spelen, krijgen van de KNVB de mogelijkheid om zich zonder kosten terug te trekken. Dit betekent echter wel dat het team, zoals in de regelgeving vermeld staat, automatisch degradeert. Indien jouw vereniging een team wil terugtrekken, en je hebt dit nog niet gedaan, dan het verzoek om zo snel mogelijk een bericht te sturen naar contact@knvb.nl. Terugtrekkingen die later dan vrijdagmiddag 28 januari 17.00 uur plaatsvinden zullen behandeld worden als een reguliere terugtrekking. 

Teams die zich niet terugtrekken, doen automatisch mee aan de herstart van de competitie en geven aan een CTB te kunnen overleggen bij de sporthal.

Publiek bij wedstrijden
Het publiek is weer welkom bij de wedstrijden en trainingen. Voor het zaalvoetbal moet publiek boven de 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs laten zien. Daarnaast geldt voor zowel het veld- als het zaalvoetbal dat het publiek 1,5 meter afstand moet houden en bij het verplaatsen in de kantine of de sporthal een mondkapje op hebben. Het publiek dient uiterlijk om 22.00 uur de sportaccommodatie te hebben verlaten.

Enquête over vrijwilligers

Ben jij vrijwilliger bij de Leeuwarder Zwaluwen? Dan heb ik jouw hulp nodig! 

Voor mijn opleiding Leisure and Events Management ben ik bezig met het opstellen van een vrijwilligersbeleid voor C.S.V. De Leeuwarder Zwaluwen. Hierbij doe ik onderzoek naar hoe nieuwe vrijwilligers kunnen worden aangetrokken en hoe huidige vrijwilligers bij de club betrokken blijven.

Je kunt de enquête hier invullen: https://forms.gle/82QZGR6DapDN14sCA 

Door het invullen van deze enquête kan jij mij helpen om C.S.V. de Leeuwarder Zwaluwen een goed advies te geven omtrent het werken met vrijwilligers. De enquête neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Alvast bedankt voor het invullen!

Lianne Rinsma

 

Coronamaatregelen: de competitie start weer!

Vanaf 26 januari 2022 gelden zijn de coronaregels weer gewijzigd: de competitie gaat weer van start, publiek is welkom bij wedstrijden en trainingen en de kantine mag weer open.  

Algemene regels
– Gezond verstand gebruiken staat voorop.
– Houd overal 1,5 meter afstand. 
– Heb je klachten die horen bij het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je testen.

Trainingen en wedstrijden jeugd & senioren
– Iedereen mag op het veld en in de zaal sporten. Er is geen eindtijd meer.
– Er mogen wedstrijden worden gespeeld. De competitie gaat weer van start.  
– Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
– Sporters van 18 jaar en ouder moeten een coronatoegangsbewijs (CTB) laten zien als zij in de zaal willen trainen. 
– In de sporthal moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen, behalve tijdens de training en wedstrijd.
– Publiek is welkom bij trainingen en wedstrijden!

Kleedkamers & douches
– De kleedkamers en douches mogen open.
– Sporters van 18 jaar en ouder moeten een coronatoegangsbewijs (CTB) laten zijn als zij in de kleedkamers en douches willen.
– Sporters van 13 jaar en ouder moeten in de kleedkamer een mondkapje dragen.
 
Kantine & buitenterras
– De kantine en het buitenterras mogen open tot 22.00 uur. Vanaf 27 januari is ’t Zwaluwnest weer op de reguliere dagen geopend.  
– In de kantine is vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht. 
– In de kantine is een vaste zitplaats verplicht.
– In de kantine en sporthal moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen. Als je zit mag het mondkapje af.

En verder…

– Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Kom dan dus niet naar de training.
– Was vaak je handen.
– Ben je positief getest op corona? Of hoor je dit als trainer/teamleider van één van je teamleden? Neem dan contact op met Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384). Dan kunnen we, in overleg met de GGD, bekijken welke maatregelen binnen onze vereniging nodig zijn.


 

Veelgestelde vragen

 

Een teamgenoot is positief getest op corona, wat nu?
Als binnen het team een speler positief is getest op corona, kan het zijn dat ook de rest van het team maatregelen moet nemen. Of dat zo is, hangt af van een aantal factoren. Je kunt dit op de website van het RIVM uitgebreid lezen. We leggen het hieronder in het kort uit. 

Klik op de afbeelding voor een grote versie. 

I. Bepaal vanaf welke dag het teamlid besmettelijk was
1. Vanaf wanneer kreeg deze persoon klachten? Twee dagen hieraan voorafgaand is deze persoon al besmettelijk.

II. Bepaal wie nauwe contacten zijn
2. Is het positief geteste teamlid in zijn/haar besmettelijke periode bij een training of een wedstrijd met het team geweest? 
3. Zo ja, zijn de andere teamleden langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand geweest van het positief geteste teamlid? Zo ja, dan zijn zij nauwe contacten. 

III. Neem maatregelen
Voor iedereen die een nauw contact is, zijn mogelijk maatregelen nodig. Welke maatregelen dit zijn, hangt af van hoe oud de teamleden zijn, of zij klachten hebben en of zij wel of niet beschermd zijn tegen corona. 

4. Heb je klachten? 
a. Ja, ik heb klachten: ga dan meteen thuis in quarantaine (je komt dan dus niet trainen of wedstrijden spelen). Vijf dagen na het laatste contact met de persoon die corona heeft laat je je testen bij de GGD. Als de testuitslag negatief is dan mag je stoppen met de quarantaine. Maak een testafspraak bij de GGD via 0800-2035.
b. Nee, ik heb geen klachten: ga door naar 5. 

5. Ben je jonger dan 18 jaar?
a. Ja, ik ben jonger dan 18 jaar: dan hoef je niet in quarantaine. 
b. Nee, ik ben 18 jaar of ouder: ga door naar 6. 

6. Ben je beschermd tegen corona? Je bent voldoende beschermd tegen een (nieuw) coronavirus als je:
– Korter dan 8 weken positief getest bent, hersteld bent en geen klachten hebt.
– Langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad.

a. Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine. Je hoeft je ook niet te laten testen. Krijg je klachten die passen bij corona? Ga dan ook in quarantaine en maak meteen een testafspraak bij de GGD via 0800-2035. Gebruik bij klachten nooit een zelftest.
b. Ben je niet beschermd tegen corona? Dan ga je meteen thuis in quarantaine (je komt dan dus niet trainen of wedstrijden spelen). Vijf dagen na het laatste contact met de persoon die corona heeft laat je je testen bij de GGD. Als de testuitslag negatief is dan mag je stoppen met de quarantaine. Maak een testafspraak bij de GGD via 0800-2035.

Meer hierover lezen? Bekijk dan de uitgebreide informatie op de website van het RIVM.
 
Zijn er maatregelen nodig binnen de hele vereniging als een speler van de Leeuwarder Zwaluwen positief test op corona?

Dit hebben we inmiddels al een aantal keer meegemaakt. Tot dusverre liepen deze personen het coronavirus altijd buiten de Leeuwarder Zwaluwen op, en niet binnen onze vereniging. Als één van onze leden positief wordt getest op het coronavirus volgen we altijd het advies van de GGD. In veel gevallen betekent dit dat de meeste trainingen gewoon door kunnen blijven gaan. De eventuele extra maatregelen die we treffen als een lid of vrijwilliger van de Leeuwarder Zwaluwen het coronavirus blijkt te hebben communiceren we ook altijd op onze website.

Als je als speler positief bent getest op het coronavirus of krijg je dit bericht als trainer/teamleider van één van je teamleden, meld dit dan bij Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384). Dan kunnen we (in overleg met de GGD) bekijken welke maatregelen binnen onze vereniging nodig zijn.

Kan ik nog een afspraak maken met de fysiotherapeut of masseur?
Ja, de fysiotherapeut en masseur mogen hun werk nog steeds doen. Ze werken alleen op afspraak.

Wordt de contributie nog steeds afgeschreven?
Ja, we blijven gewoon de contributie afschrijven, ook als er (weer) even niet kan worden getraind. Onze uitgaven gaan gewoon door en we hebben daarom de contributies hard nodig. Onderaan deze pagina, bij de toelichting op onze financiële situatie, vertellen we hier meer over.

Door het coronavirus ben ik (een groot deel van) mijn inkomsten verloren en kan ik de contributie van mijn kinderen niet meer betalen. Kan ik hier financiële ondersteuning voor aanvragen?
Ja, dat is mogelijk. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten. Ga voor meer informatie naar de ouderpagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.


 

Financiële gevolgen


Ook op financieel gebied heeft de coronacrisis gevolgen voor onze vereniging. De kantine zorgt elk jaar voor een groot deel van onze inkomsten. Nu deze opnieuw voor een (wellicht lange) tijd dicht gaat, is dat financieel natuurlijk een strop. 

Resultaat seizoen 2019-2020
Het seizoen 2019-2020 hebben we met positieve cijfers kunnen afsluiten, mede dankzij tegemoetkomingen vanuit de overheid en de trouwe steun van onze sponsoren, waarvan er geen enkele is afgehaakt. Ook de contributie is door bijna al onze leden gewoon betaald, ook in de maanden dat er helemaal niet kon worden gevoetbald. Daar zijn we heel erg blij mee!

Verwachting seizoen 2020-2021
Het seizoen 2020-2021 is voor ons als bestuur een groot vraagteken. Als de maatregelen op korte termijn worden versoepeld en we weer (meer) activiteiten mogen organiseren, dan hebben we goede hoop om ook komend seizoen positief af te sluiten. Niet met dikke cijfers, maar met elk resultaat boven de 0 zijn we als bestuur in deze situatie meer dan tevreden. Mochten we echter maandenlang in de huidige situatie blijven, dan gaat het op financieel gebied knellen.

Als bestuur hebben we daarom het volgende besloten:

Contributie: we blijven maandelijks de contributie afschrijven, ook bij de leden die nu niet kunnen trainen. We verhogen de contributie echter níet vanwege de coronacrisis, zoals veel voetbalverenigingen wel doen. We hebben de contributie hard nodig om financieel gezond te blijven als vereniging. We mogen juridisch gezien als vereniging contributie blijven afschrijven, ook als we tijdelijk niet aan alle leden trainingen en wedstrijden kunnen bieden (in maart 2020 legden we al eens uit hoe dat zit).

We doen een dringend beroep op al onze leden om begrip te hebben voor het door laten lopen van de contributie. De kosten die we gezamenlijk maken zullen we ook zoveel mogelijk met z’n allen moeten dragen. Ook dat is onderdeel van het lid zijn van een vereniging. Mocht je hier problemen mee hebben (bijvoorbeeld omdat je door de coronacrisis je inkomsten kwijt bent), dan begrijpen wij dat natuurlijk ook. Neem dan contact op met onze penningmeester Jan Dijkstra. Als je de contributie van je kinderen niet meer kunt betalen, dan kun je terecht bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Uitgaven: tot nader order leggen we alle niet-noodzakelijke uitgaven stil of beperken we deze zoveel mogelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van materiaal of kosten voor het aanpassen van onze accommodatie.

Subsidies en noodregelingen: uiteraard benutten we als bestuur elke mogelijke subsidie, noodregeling en financiële steun die de overheid ons biedt.


 

Vragen?

 

Neem dan contact op met Sytske Balt (bestuurslid / coronacoördinator, 06-30840384) of Gerbrand Busstra (voorzitter, 06-42092223).

Zie ook:
Informatie van de Rijksoverheid over sport en corona
Het coronaprotocol van de KNVB

Onze Sponsors