Drie verschillende vriendenteams uit Dronrijp, Menaldum en Leeuwarden vormden aan het begin van dit seizoen het nieuwe 9e team bij de Leeuwarder Zwaluwen. Geen slechte mix: dat blijkt wel uit het feit dat het kersverse elftal volop meestrijdt om de titel. “We kunnen gewoon kampioen worden!” aldus coach Symen de Vries.

‘Elftal’ is overigens niet helemaal een goede omschrijving, want het 9e bestaat uit maar liefst 22 man. “Als je eens een weekendje weg wilt of met de vriendin op pad, dan moet dat gewoon kunnen!” lacht Martijn Diertens. “Het is trouwens ook echt wel nodig, want een aantal spelers raakte in de loop van het seizoen geblesseerd en sommigen worden ook minder geïnteresseerd. Daar hebben we rekening mee gehouden, zodat we nog geen enkele wedstrijd hebben hoeven afzeggen wegens te weinig spelers.”

Voetbalhistorie
De meeste spelers van het 9e hebben eerder ook al gevoetbald, bij clubs als Foarút en Dronrijp. “Toen we allemaal in de stad gingen wonen, ontmoetten we onder andere bij Cambuur nieuwe mensen,” vertelt Symen. Daaronder was ook Martijn, wiens vriendengroep bestond uit oud-spelers van Frisia en Blauw Wit. “Iedereen was al een paar jaar gestopt met voetballen, maar we hebben ze allemaal hier naar toe gehaald.” Aangevuld met een paar jongens die nog nooit hadden gevoetbald – laat staan wedstrijden gespeeld – was het nieuwe Zwaluwen 9 compleet.

Warm welkom
De keuze voor de Zwaluwen was door het nieuwe team snel gemaakt. “We werden hier meteen met enthousiasme welkom geheten,” vertelt Symen. “Daar kregen we een heel warm gevoel bij. In vergelijking met andere verenigingen in Leeuwarden is de Zwaluwen wat kleiner en volkser, maar toch ook heel groot. Een mooie club om als vriendenclub mee te doen, als een soort bierteam in de 6e klasse, en daarna de gezelligheid opzoeken.” Martijn vertelt: “Toen het 1e laatst thuis speelde en wij daarna nog moesten voetballen was er een tent en muziek geregeld. Dat vond iedereen fantastisch. Het draait voor 50% om voetbal, maar voor de andere 50% om het sociale gebeuren er om heen!”

Trots
Hoewel de verbouwing Martijn en Symen niet stoort – “we wilden gewoon voetballen” – kijken beide mannen wel uit naar het nieuwe sportcomplex. “Dat geeft een stukje aanzien en de faciliteiten worden voor de club straks alleen maar beter,” vindt Martijn. “In de winter kunnen we dan ook in de zaal voetballen. Het zal zeker meer mensen aantrekken.” Symen vult aan: “Het maakt je ook trots om voor de Zwaluwen uit te komen. Als je mensen vertelt dat je hier speelt, dan denken ze meteen aan dat mooie complex.”

Kratje bier
Ook in 2019-2020 blijft het 9e wat Martijn en Symen betreft bij de Zwaluwen spelen. “Er is veel animo voor volgend seizoen. Er zijn altijd wel een paar die het minder leuk vinden dan verwacht, maar we hebben ook weer een aantal fanatieke nieuwe spelers die dat gat op kunnen vullen.” Symen is de nieuwe contracten al aan het voorbereiden: “Dat je met je verjaardag een kratje bier meeneemt, dat je minstens vijf wedstrijden moet nazitten met ons en dat je ook eens rijdt, dat soort dingen!” Het team wil komend seizoen ook meer gaan bijdragen aan de vereniging, stipt Martijn aan. “We moeten niet alleen een blok aan het been zijn, maar willen ons dan ook meer inzetten voor de club.”

Kampioenschap
Voor het zover is staan echter eerst nog de laatste wedstrijden van dit seizoen op het programma. Met inmiddels 11 ongeslagen wedstrijden op rij strijdt het 9e nog volop mee om het kampioenschap in de zesde klasse. Symen: “We moeten nog tegen de nummers 1 en 2. Als we daarvan weten te winnen, dan geloof ik echt dat we nog kampioen kunnen worden. Iedereen is weer terug van blessures, dus we hebben een volle selectie. Het kan echt!” En over wat ze gaan doen bij de eindoverwinning is geen enkele discussie. “Dan zetten we allemaal een Zwaluwen tattoo. Die afspraak staat al!”

Foto’s: Robert Veenstra.

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations