De duurzaamste voetbalclub

CSV de Leeuwarder Zwaluwen wil de meest duurzame en maatschappelijk actieve voetbalvereniging van Leeuwarden en Noord-Nederland worden. Om dat te bereiken werkt de Leeuwarder Zwaluwen samen met Omrin. Op 16 september 2023 tijdens de wereldwijde Clean Up Day is de aftrap gegeven voor deze samenwerking. Tijdens die dag is samen met onze leden het terrein van de Leeuwarder Zwaluwen schoongemaakt en is er zoveel mogelijk afval opgeruimd. 

Verduurzaming
CSV de Leeuwarder Zwaluwen gaat op de volgende manieren werken aan verduurzaming:

 • We Play Green
  De Leeuwarder Zwaluwen sluit zich aan bij ‘We Play Green‘ (WPG). Dit is een wereldwijde stichting zonder winstoogmerk die de kracht van voetbal gebruikt om te werken aan een groenere en duurzame wereld. Wereldwijd zijn er profvoetballers actief als ‘WPG Players’. Zij zijn ambassadeurs voor het klimaat en milieu in hun eigen omgeving en worden daar door WPG bij geholpen. Zij proberen de mensen (en voetballiefhebbers) in hun omgeving te motiveren om ook mee te werken aan een duurzamere omgeving. WPG-spelers spelen met rugnummer 2. De volgende twee Zwaluwenspelers zijn WPG-ambassadeurs en spelen met rugnummer 2:

  – Joost Jesse Visser (Zwaluwen 1)
  – Plony van Savooyen (Zwaluwen VR1)

 • Een tweede kans voor oude Zwaluwentenues
  Wedstrijdkleding en presentatiepakken die zijn verouderd en die moeten worden vervangen, gooien we niet weg. We geven de kleding een tweede kans door ze naar voetbalverenigingen in bijvoorbeeld Afrika of Oekraïne te sturen. Of we sturen de kleding terug naar onze kledingleverancier Jako, zodat de kleding kan worden gerecycled. Met de oude kleding wordt dan nieuwe kleding gemaakt.
 • Afval scheiden, schoon complex
  We gaan (nog meer) afval scheiden bij de Leeuwarder Zwaluwen. Blikjes, plastic flessen, oud papier en ander afval gaan we zo goed mogelijk gescheiden inzamelen. We willen ons complex en de kleedruimten zo schoon mogelijk houden en daarmee ook een voorbeeld zijn voor andere voetbalverenigingen.
 • Mogelijkheden hydraloop onderzoeken
  In hoeverre kunnen we het douchewater van de Leeuwarder Zwaluwen gebruiken als  toiletwater en daardoor minder water gebruiken? Dit wordt ‘hydraloop’ genoemd. We gaan de mogelijkheden hiervoor onderzoeken.

Maatschappelijke activiteiten
Op maatschappelijk vlak is Leeuwarder Zwaluwen al langere tijd actief. Dit gaan we de komende jaren verder uitbreiden. Voorbeelden van maatschappelijke activiteiten:

Over Omrin

Omrin is dé afvalverwerker van huisvuil en bedrijfsafval in Fryslân. Omrin zet zich daarbij nadrukkelijk in voor een duurzame wereld. Omrin draagt actief bij aan het verlagen van CO2-uitstoot, aan minder afval en meer hergebruik van grondstoffen. Ook zorgt Omrin voor meer biodiversiteit en minder sociale ongelijkheid. In de strategie van Omrin wordt bewust (afval)ketens benoemd. Om haar doelen te behalen is Omrin niet alleen in afvalketens actief (de ketenpartners), maar ook in de ketens daarbuiten (communities en ecosystemen).

Omrin duurzaam partner van CSV de Leeuwarder Zwaluwen
Omrin gaat de Leeuwarder Zwaluwen helpen om de duurzaamheidsdoelen te halen. Dat doet Omrin door de Zwaluwen te adviseren, ondersteunen en faciliteren op bepaalde thema’s  en momenten in het seizoen. 

Meer weten? Kijk dan op de website van Omrin.

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations