Gerbrand Busstra: “Leeuwarder Zwaluwen is als thuiskomen”

‘Een netwerker en man die emotioneel erg betrokken is bij de club’: met die woorden van scheidend voorzitter Jan Adema én met luid applaus is Gerbrand Busstra tijdens de Algemene Ledenvergadering op 25 november verwelkomd als nieuwe voorzitter van de Leeuwarder Zwaluwen. “Het voelt als thuis komen,” reageerde Gerbrand na zijn verkiezing tot voorzitter.

Zoals een goed voetballiefhebber betaamt, is Gerbrand niet onbekend met een beetje bijgeloof. Zo mag dit interview niet eerder plaatsvinden dan dat officieel beklonken is dat Gerbrand echt de nieuwe voorzitter is van de Zwaluwen. Zo gezegd, zo gedaan: dit interview vond dus plaats na afloop van de Algemene Ledenvergadering, om kwart over 11 ‘s avonds in ‘t Zwaluwennest.

Uitdaging
Voordat Gerbrand Busstra door Jan Adema werd voorgedragen als nieuwe voorzitter was hij al heel wat jaren actief bij de Zwaluwen. Via vrienden en school kwam hij terecht bij de Leeuwarder Zwaluwen, waar hij als 12-jarige begon bij de selectieteams. Tot zijn 30e voetbalde Gerbrand, maar na een overstap hier en daar, hamstringklachten en de komst van de kinderen stopte Gerbrand uiteindelijk met voetballen. Zijn gezin is een echt voetbalgezin: Gerbrands dochter Mirjam voetbalt nog steeds, bij Zwaluwen VR2. De afgelopen drie jaar was Gerbrand actief bij de zakenclub van de Leeuwarder Zwaluwen. “Ik had een mooie functie binnen de zakenclub, ik zat in mijn comfortzone. Dus toen Jan mij benaderde om voorzitter te worden, ben ik er meteen over na gaan denken als serieuze optie. Ik zag het als een nieuwe uitdaging.”

Wederkerigheid
Voor Gerbrand is het voorzitterschap ook een stukje wederkerigheid: “Ik heb jarenlang zelf in de jeugdselectieteams gezeten. Daarnaast heb ik genoten van de grote hoeveelheid vrijwilligers die tijdens 12/13 juli 2019, toen Cambuur bij ons kwam voetballen, meehielpen. En ik was onder de indruk van de professionaliteit bij de Leeuwarder Zwaluwen. Dat alles was voor mij mede de reden om hier voorzitter te willen worden.”

Burgemeester van de Zwaluwen
Gepassioneerd richting Zwaluwen is Gerbrand zeker. Zo heeft hij verschillende beweegredenen om voorzitter te worden bij onze club. Hoe hij het zelf stelt: “Ik wil graag burgemeester van de Leeuwarder Zwaluwen worden.” Burgervader zijn, er zijn voor jong & oud, spelers & vrijwilligers: dat lijkt Gerbrand wel wat. De uitdaging in de functie spreekt hem ook zeer zeker aan, al is hij zich bewust van de grote verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Dat wil hij zeker niet onderschatten.

Uitdaging
Het is ook niet niks, zo’n functie bij een amateurvoetbalclub. Gerbrand vertelt: “Het is tijdens een etentje met mijn vrouw en kinderen besproken. Zo’n functie vraagt wat van jou als persoon, maar zeker ook van je gezin.” Na afstemming met zijn gezin is Gerbrand ervoor gegaan: hij werd kandidaat-voorzitter. Zoals we inmiddels allemaal weten, is Gerbrand nu ook daadwerkelijk de nieuwe voorzitter van de Leeuwarder Zwaluwen.

Wat ga je als eerste doen als nieuwe voorzitter?
“Het aantal beschikbare velden is een groot punt op de agenda. Daarom ga ik met de bestuurders van MKV, De Friesland, KNVB en BV Sport om tafel. We gaan kijken naar een eerlijke verdeling van de velden, hoe we meer velden kunnen realiseren en naar betere faciliteiten voor de teams. Nu is het zo dat op zaterdag sommige elftallen niet kunnen voetballen omdat er geen veld beschikbaar is; dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus daar ga ik als eerste mee aan de slag.”

Wat verwacht je van je voorzittersrol?
“Een verbinder zijn: dat zie ik als mijn rol. In overleg met de leden en de juiste partijen, zodat ik grote lijnen uit kan zetten. Het is belangrijk dat er draagvlak is vanuit de vereniging, dat we allemaal dezelfde kant op willen. Mijn visie is dat iedereen hier plezier heeft, dat we een goede accommodatie kunnen handhaven en dat we op een hoger niveau gaan voetballen. Aandacht voor de jeugdteams staat hoog op de lijst, zodat er meer doorstroming plaatsvindt in al onze teams. Uiteraard zijn de velden ook een groot aandachtspunt. Ik vind alles een uitdaging, dus ik heb er zin in.”

Wat is er zo mooi aan de Zwaluwen?
“Dat is eigenlijk niet te omschrijven. Het is een gevoel, als je bij de club binnen stapt. Het is als thuiskomen.”

Met Jan Adema als voorzitter hebben we een mooie periode achter de rug. We kijken uit naar een nieuw tijdperk met Gerbrand. Welkom thuis, Gerbrand!

Visie voor 2024
Tijdens de ALV gaf Gerbrand een doorkijkje naar het 100-jarig bestaan in 2024. Hij noemde o.a.:

– Plezier in voetbal staat voorop;
– De prestatieve seniorenteams naar een hoger niveau;
– Professionalisering damesvoetbal;
– Aanstellen technische commissie;
– Meer (jeugd)leden; de prestatieve jeugdteams naar divisieniveau;
– Voldoende voetbalvelden;
– Minstens 5 zaalteams;
– Verbinding met de wijk Nylân.