Het is vrouwenvoetbal wat de klok slaat. Als vanavond onze dames op het EK tegen Engeland spelen, zijn ze verzekerd van een groot publiek. “Ze zijn stoerder dan de mannen.”

Het zal een pittige partij worden, meent Jan Adema (52), voorzitter van voetbalclub Leeuwarden Zwaluwen. “Die Engelsen zijn fysiek behoorlijk sterk, maar Nederland gaat het redden.” Ook Martha Ament (46), bestuurslid dames en meisjes van voetbalvereniging L.A.C. Frisia uit de provinciestad is ervan overtuigd dat ‘onze’ dames de wedstrijd winnen. “Ze zijn stoerder dan de mannen. Ze vallen en staan meteen weer op. De mentaliteit van die dames is top.”

‘Na tien trainingen wilden de meeste vrouwen door’

Martha Ament voetbalt sinds haar 43ste, in navolging van haar twee voetballende zoons. “Tijdens een afsluitend seizoenstoernooi speelden de ouders tegen de kinderen en ik mocht ook een balletje trappen. Ik vond dat zo geweldig dat ik voorstelde een 30+ team van vrouwen in het leven te roepen. Binnen anderhalve week meldden zich negentien vrouwen voor een pilot van tien trainingen.” De meesten wilden daarna door en inmiddels trainen ze twee keer per week en doen mee in de competitie. Het zijn vrouwen tussen de 32 en 49 jaar. “Een aantal wordt binnenkort vijftig jaar,” zegt Ament trots.

‘De dames konden geweldig voetballen’

Adema volgt het vrouwenvoetbal op de voet. Vier jaar geleden bezocht hij met een aantal jeugdteams de Gothia Cup in het Zweedse Götenburg. “Er deden kids uit tachtig landen mee. Toen waren daar al behoorlijk veel meidenteams bij. Tegelijkertijd was daar toen het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal. Samen met onze jongens hebben we er de wedstrijd Finland – Denemarken gekeken. Die jongens vonden het schitterend. Het was een fantastische wedstrijd. Die dames konden geweldig voetballen.”

Professionaliseren
In Nederland is het damesvoetbal in de opbouwfase. “Het is bij ons een sport in ontwikkeling. Het is aan alle Betaalde Voetbal Organisaties (BVO) om het vrouwenvoetbal te professionaliseren. Dat betekent dat er goeie trainers aangetrokken moeten worden en dat het de volwaardige aandacht krijgt. Als een club het er maar een beetje bij doet, komt het niet goed van de grond.”
Volgens Adema betekent dat wel een omslag. “In het buitenland is het niveau nog altijd hoger dan bij ons. Met een professionalisering naar het hoogste niveau komen wij er ook.”

‘Drie jaar geleden deden ze er lacherig over’

“We zijn er nog niet,” meent Ament. “Maar ik zie binnen de club echt verandering. Het is steeds normaler dat er een vrouwenteam is en er wordt door mannen steeds positiever op gereageerd. Drie jaar geleden deden ze er nog behoorlijk lacherig over. Moesten we knokken voor onze plek. Werden de wedstrijden bijvoorbeeld heel laat op de dag ingepland en moesten we vragen om een eigen kleedgelegenheid. Maar nu krijgen we vanuit de club alle steun. We horen erbij.”

Eigen kleedkamers
Leeuwarden Zwaluwen telt momenteel zo’n 140 dames als spelend lid. Dat is bijna een kwart van het totaal aantal leden. Ook al krijgt Zwaluwen volgend jaar nieuwbouw, de dames kregen een aantal jaren terug al de gelegenheid twee eigen kleedkamers vorm te geven. “Die werden door de meiden prompt roze geschilderd,” vertelt Adema lachend. De club heeft inmiddels een derde senioren vrouwenteam en bijna elke leeftijdscategorie heeft nu een damesteam.”
Bij L.A.C. Frisia is zo’n tien procent van het aantal spelende leden vrouw. “Na een verbouwing krijgen de vrouwen eigen kleedkamers. Daar hebben we niet om hoeven vragen. Dat is fijn, maar ik wil daar nog wel iets over zeggen. Ik vind niet dat de vrouwenteams een aparte plek móeten krijgen. Vrouwen en meisjes moeten deel uit maken van de club, en niet een groep op zich zijn. Het gaat om gelijke behandeling.”

Bron:www.50plusinfriesland.nl

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations