“Wat een dag was het zaterdag!” Als we hem twee dagen na de overwinning en het binnenhalen van het kampioenschap in de 2e klasse spreken is het besef er nog niet helemaal bij trainer Carlo Rietdijk. “Vorig jaar liepen we het kampioenschap op één goal mis, en nu worden we overtuigend kampioen met 16 overwinningen op rij, en ook nog eens bij Blauw Wit. Dat is geweldig, echt uniek!”

Druk
Hoewel de stadsderby’s tussen Zwaluwen en Blauw Wit altijd al bijzonder zijn, ervoer Carlo geen extra grote druk voor de kampioenswedstrijd op 18 mei 2019 tegen Blauw Wit. “De wedstrijd een week ervoor tegen BCV was in mijn ogen cruciaal. Stel dat we toen hadden verloren, dan was het gat met Blauw Wit maar 2 punten geweest. Dan weet je dat de druk op deze wedstrijd veel groter zou zijn geweest,” redeneert Carlo. “Nu we 5 punten voorsprong hadden op zowel Blauw Wit als BCV was er heus nog wel druk, die is er altijd, maar veel minder groot. Als we nu hadden verloren van Blauw Wit, dan hadden we nóg een kans gehad.”

Hoog niveau
Carlo kijkt met tevredenheid terug op de wedstrijd.  “We konden onze manier van spelen goed laten zien. We zijn uitgegaan van onze eigen kwaliteit, waarbij we rekening hebben gehouden met de kwaliteiten van Blauw Wit,” legt Carlo uit. “Er lag heus wel wat druk op deze wedstrijd met ook nog veel publiek er bij, maar ik denk dat we echt ons eigen niveau hebben gehaald. Met die spanning er bij kan dat wel eens wat weg vallen, maar dat was niet het geval. We zijn goed met de druk om gegaan en dat vind ik echt heel knap van de jongens.”

Genieten
Vooral de eerste 20 minuten waren volgens Carlo van hoge kwaliteit. “We kwamen terecht met 0-1 voor, maar daarna ging het op tactisch niveau wat minder. We konden voorin niet meer goed druk zetten, waardoor we te ver achteruit moesten.” Het gevolg was dat er meer kansen voor Blauw Wit ontstonden en er bij het ingaan van de rust een 1-2 tussenstand op het scorebord stond. “Daarna konden we dat gelukkig omzetten. Op een gegeven moment wordt het dan 1-3 en 1-4 en ja, dan geníet je!” Desondanks hield Carlo wel in zijn achterhoofd dat het nog niet een gelopen race was. “We hebben eerder eens met 4-0 voor gestaan tijdens een wedstrijd in de 1e klasse, en dat werd in de laatste tien minuten nog 4-4.” Dat scenario herhaalde zich dit keer niet Blauw Wit wist met 2-4 nog wel enigszins terug te komen, maar de Zwaluwen hadden hun antwoord direct klaar: 2-5. “Op een gegeven moment zag je dat het geloof bij Blauw Wit weg was. En misschien hadden we ook wel met een nog groter verschil kunnen winnen, maar 2-5 is een geweldige uitslag. Die ontlading na de tijd, die is echt onbeschrijfelijk! Het feit dat je dáár kampioen wordt, met zo’n uitslag en zoveel mensen er bij – ook van de Zwaluwen – dat is een niet te beschrijven geweldig gevoel!”

Vertrouwen
Een indrukwekkende zegereeks van 16 overwinningen staat er inmiddels op de teller van het vlaggenschip van de Leeuwarder Zwaluwen. De laatste verloren wedstrijd was op 24 november 2018, toen BCV met 1-0 de sterkste was. Carlo: “We hebben altijd vertrouwen gehouden in onze visie en manier van werken. Per week kun je accenten leggen op je tegenstander, maar vooral op je eigen spel. Uiteindelijk levert dat resultaat op. Het vertrouwen is alleen maar groter geworden.” Bovendien is het team volgens Carlo volwassener geworden. “Waar we vorig jaar nog wel eens in de stress schoten als we op achterstand kwamen, of als we eens een mindere wedstrijd hadden, blijven de jongens nu heel geduldig en ons eigen spel spelen als het eens wat langer duurt voordat er wordt gescoord.”

Sterke basis
Dit seizoen kon Carlo voor het eerst bouwen op een sterke basis. “Toen ik als trainer bij de Zwaluwen begon, wist ik al dat het lastig zou worden om in de 1e klasse te blijven. Er gingen 12 spelers weg en hoewel er ook weer 10 nieuwe jongens bij kwamen, moesten we helemaal opnieuw beginnen.” Het gevolg was dat het niveau van de 1e klasse op dat moment te hoog was voor de Zwaluwen. “Ook in het tweede jaar waren er weer een aantal wisselingen, maar na het afgelopen seizoen zijn we nagenoeg intact gebleven. En dat is 100% een voordeel! Met een aantal nieuwe jongens er bij kun je dan alleen maar groeien.”

Plafond
Carlo kijkt uit naar het nieuwe seizoen in de 1e klasse. “Dat zie ik vooral als een uitdaging: waar ligt ons plafond? Daar ben ik heel benieuwd naar.” De selectie blijft grotendeels intact, zo verwacht Carlo, en dat biedt kansen om opnieuw een stap te maken. “We krijgen weer een aantal aanwinsten vanuit onder 19; onze eigen jeugd is heel belangrijk voor ons. Met daarnaast nog wat versterking van buitenaf er bij denk ik dat we een hele mooie mix hebben om uiteindelijk stabiel in de 1e klasse te kunnen spelen.” Wat ‘stabiel’ precies betekent moet volgend jaar blijken, maar Carlo heeft daar wel vertrouwen in. Naast oude bekenden Broekster Boys en de Zeerobben treffen de Zwaluwen komend seizoen ook de Drachtser Boys. “Dat is een hele sterke 1e klasser die ook wel eens uitstapjes naar de hoofdklasse maakt. Kunnen we ook tegen dat soort ploegen ons niveau halen?” Carlo verwacht dat het team er alleen maar beter door zal worden. “Van weerstand word je altijd beter! Ik ben heel benieuwd hoe we volgend jaar onder die weerstand gaan presteren.”

17 overwinningen
Hoewel de titel en promotie naar de 1e klasse binnen is, betekent dat allerminst dat de Zwaluwen bij de laatste wedstrijd van het seizoen – thuis tegen vv Nijland – een feestopstelling op het veld zetten. “We willen heel graag de 17e overwinning op rij binnen halen,” stelt Carlo enthousiast. “Het is wel uniek als je op dit niveau, dat best hoog is voor amateurs, met 17 overwinningen op rij de competitie kunt afsluiten. Daar gaan we dus vol voor!” Daarnaast wil Carlo de jongens die afscheid nemen een waardig afscheid geven én het bestuur en de supporters een goede wedstrijd bieden. “Het bestuur heeft de afgelopen jaren heel veel voor mij betekend. De bestuursleden zijn rustig gebleven onder alle omstandigheden, hebben met elkaar goed beleid uitgestippeld en de schouders er onder gezet. Dus voor zowel voor hen als voor de supporters die er elke week zijn willen wij echt een goede wedstrijd neerzetten zaterdag. We gaan er hoe dan ook een prachtig feest van maken!”

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations