Het doel van trainer Carlo Rietdijk is duidelijk: aan het eind van het seizoen heeft Zwaluwen 1 een prijs in handen. En hoewel de Zwaluwen halverwege het seizoen niet aan de leiding gaan, is Carlo heel tevreden over zijn team. “Dat doel is nog steeds in zicht: deze groep jongens heeft het echt in zich om dat te bereiken.”

Toekomst
Nadat Zwaluwen 1 vorig seizoen op een haar na de titel miste en er ook via de nacompetitie geen promotie uit kon slepen, ging de knop al snel om. Voor het nieuwe seizoen was het doel heel helder: kampioen worden, en op de lange termijn een stabiele eersteklasser worden. Een stip op de horizon waar Carlo ook echt in gelooft. “Er zit heel veel kwaliteit in het huidige eerste elftal, maar ook als je naar de jeugd kijkt hebben we veel potentie. En als straks de nieuwe sporthal Nijlân klaar is hebben we bij de Zwaluwen alles in huis voor een goede toekomst. Dat zie je op een gegeven moment terug.”


Carlo Rietdijk: “We creëren veel kansen, maar scoren nog te weinig.” 

Teamspirit
Na de zomer van 2018 ging Carlo met een nagenoeg gelijk gebleven team de nieuwe competitie in. “Er zijn een paar jongens van buiten de club bij gekomen en een aantal vanuit onze eigen opleiding, maar in de basis zijn veel dezelfde spelers gebleven.” Zowel de oude als de nieuwe spelers passen goed bij elkaar.  “Er is een goede teamspirit,” aldus Carlo. “Er zit weliswaar best wel wat leeftijdsverschil tussen een aantal spelers – we hebben dertigers, twintigers en een paar tieners – maar die diversiteit is juist mooi, de balans is goed. De jongeren brengen aanstekelijk enthousiasme mee, en kunnen op hun beurt weer leren van de meer ervaren spelers.” En hoewel Carlo een goed beeld had van de nieuwelingen in het team, verrasten ze hem toch met hun grote aanpassingsvermogen. “Ze gaan heel goed mee in het team en ook na een nederlaag blijven ze positief. Het hele team, trouwens.”

Kleine stapjes
Carlo is vooral te spreken over de manier waarop er wordt gevoetbald. “Dat komt dicht bij de manier hoe ik het wil hebben, zowel qua teamspel als hoe we aanvallend en verdedigend spelen. Doordat we grotendeels door konden gaan waar we eind vorig seizoen waren gebleven, maak je voor je gevoel ook sneller stapjes.” Dat resulteerde in een aantal mooie overwinningen, maar er gingen ook kostbare punten verloren. “We creëren veel kansen, maar scoren nog te weinig,” legt Carlo de vinger zonder aarzelen op de zere plek. “We hebben een paar wedstrijden gespeeld waarin we diverse kansen hadden, maar waar we er toch geen punten uit hebben gesleept.”

Scorend vermogen
Met die constatering is het doel voor de tweede helft van het seizoen voor Carlo glashelder: werken aan het scorend vermogen. “We moeten meer rust creëren in het laatste stukje van de aanval, zodat we er meer rendement uit halen. We moeten eerder, sneller en beter belonen. Dat staat hoog bovenaan de lijst.” Binnen het team wordt open gesproken over verbeterpunten. Carlo: “Na elke wedstrijd praten we met elkaar over wat er wel en wat er niet goed ging. Daar spreken we elkaar eerlijk en direct op aan. Dat is misschien wel eens confronterend, maar dat móet ook als je sterker wilt worden.” En dat is nodig om het uiteindelijke doel te halen. “Ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat, maar het kan natuurlijk nog beter. Want we staan nog niet bovenaan!” •

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations