Wekenlang viel er geen druppel regen in Nederland en was het ongekend warm: de zomer van 2018 is als een historisch droge zomer de boeken in gegaan. En al lijkt die droogte inmiddels ver achter ons te liggen, de gevolgen zijn nog steeds op heel veel plaatsen te merken – ook bij de Leeuwarder Zwaluwen. Ons hoofdveld lag er maandenlang dor en geel bij, en kon pas in oktober 2018 weer worden bespeeld. Hoe is het nu met het veld? Wij vroegen het onze consul Age Hendriks.

In de eerste week van juni 2018 is het hoofdveld opnieuw ingezaaid. “Maar dat hadden we achteraf gezien beter niet kunnen doen,” vertelt Age, die er als consul op toe ziet of het veld geschikt is om op te voetballen. “De droogte in de zomer zorgde er voor dat het gras amper wilde groeien.” En hoewel het door Wetterskip Fryslân ingestelde beregeningsverbod niet voor voetbalvelden gold, betekende dat niet dat er alsnog op tijd een groene grasmat lag. “Omdat er in Leeuwarden veel meer voetbalvelden liggen, is ons hoofdveld maar in beperkte mate beregend,” legt Age uit. “En dat was natuurlijk lang niet voldoende om het veld in een goede conditie te krijgen.”

Met als gevolg dat er niet op het veld van de Zwaluwen kon worden gespeeld. Normaal gesproken kan dat eind augustus al weer, maar door de slechte kwaliteit van de grasmat werd dat in eerste instantie uitgesteld tot eind september 2018. Age: “In september bleek het nog steeds erg droog te zijn. Het gras groeide maar moeizaam. Daarom werd besloten om het spelen van wedstrijden nogmaals uit te stellen tot de tweede week oktober.”

Gelukkig werd het lange wachten daarna eindelijk beloond: op 20 oktober kon het eerste elftal van de Zwaluwen weer op het hoofdveld voetballen. “Als we op de reacties van de spelers mogen afgaan, ligt het veld er nu weer prima bij,” concludeert Age. En dus ontmoetten ook Zwaluwen 1 en Hardegarijp 1 elkaar op 3 november op het hoofdveld. Age voorspelde 3-1 voor de Zwaluwen als resultaat. Daarmee zat hij er wel een beetje naast, maar met 5-0 was de winst in elk geval voor de Zwaluwen! 


Age Hendriks

Van wie is het veld?
Net als bij heel veel andere amateurverenigingen zijn de velden waarop de Zwaluwen voetballen eigendom van de gemeente, die verantwoordelijk is voor het onderhoud er van. BV Sport beheert en exploiteert de sportaccommodaties in Leeuwarden en Stiens, waaronder sportpark Nijlân.

In de komende jaren staat er voor het hoofdveld van de Zwaluwen geen bijzonder onderhoud op de planning, maar wel voor de andere velden. In 2019 wordt het kunstgrasveld met rubberkorrels vervangen door een nieuw kunstgrasveld. Ook wordt een nieuw kunstgrasveldje aangelegd naast de sporthal.

 

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations