Gasaansluiting ontbreekt, hal
verwarmd met warmtepompen
LEEUWARDEN Na zes jaar voorbereiding kan de bouw van een forse nieuwe sporthal op het Leeuwarder sportpark Nijlân snel los. Volgende zomer moet hij open.

Het gebouw krijgt een grote hal, die opdeelbaar is in drie kleinere sportzalen. In het gebouw komt ook een ruimte voor commerciële activiteiten en lessen. Hier kan bijvoorbeeld sportopleiding CIOS terecht.

Scholieren van Piter Jelles, Beyers Naudé en het Gomarus College gaan de hal gebruiken voor gymnastiek. Voetbalclub De Leeuwarder Zwaluwen (520 spelende leden) kan in het gebouw terecht voor was- en kleedruimte en renoveert zelf ook nog de verouderde tribune.

Voorzitter Jan Adema van de Zwaluwen en Arjen Oosting van bouwbedrijf Van Wijnen presenteerden het plan woensdag aan de gemeenteraad. Als die binnenkort akkoord gaat, begint de bouw onmiddellijk. De totale investering loopt tegen de 7,2 miljoen euro.

Burgemeester en wethouders zijn al akkoord met de gemeentelijke bijdrage van 1,2 miljoen en de garantstelling van bijna 5,1 miljoen voor de lening bij ABN Amro. Hierin is ook het bouwrisico van de nieuwe voetbalkantine verrekend. Die kost in totaal negen ton.

Opvallend is dat het initiatief verder geheel ligt bij een samenwerkingsverband van de voetbalclub met een wijkcoöperatie en Van Wijnen. Na afbetaling van de hypotheek – na dertig jaar – komt de hal alsnog in eigendom bij de gemeente. Tot die tijd is Stichting Sporthal Nijlân eigenaar.

De hal wordt verhuurd aan BV Sport, die er sportclubs en scholen inroostert. Het plan mikt op de breedtesport, en dus niet op topsport. ,,Het gebouw wordt niet aangesloten op aardgas’’, zegt Oosting. ,,We kunnen het complex verwarmen met warmtepompen.’’

Als alles volgens verwachting loopt, kan de sporthal in het voorjaar van 2019 worden opgeleverd. Daarna zal de inrichting nog enkele maanden in beslag nemen. Als het sportseizoen na de zomervakantie losbarst, moeten clubs en scholen er gebruik van kunnen maken.

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations