November, het einde van het jaar nadert. Voor de Leeuwarder Zwaluwen nadert er ook een einde aan een tijdperk. November is namelijk de maand dat we afscheid gaan nemen van onze voorzitter Jan Adema. Volgens Jan zelf is het tijd voor een nieuw gezicht als boegbeeld voor de club.

“Mogelijk is de website en het wedstrijdprogrammaboekje niet helemaal het juiste medium om een afscheidsverhaal te doen.” Zo begon Jan zijn verhaal en hoewel we dat natuurlijk met hem eens zijn, wilden we hier toch even aandacht besteden aan het afscheid van onze voorzitter.

Voetballer in het 5e
Jan is in de jaren ‘80 bij de Zwaluwen gekomen. “In 1986 om precies te zijn. Wij voetbalden destijds als het 5e team. Ik heb een prachtige tijd gehad met o.a. grootheden als Murk Brouwer, Cees Visser, Eelco ten Wolde, Hans van der Sluijs en Sieb Jellema. Ik heb dit volgehouden tot 2005, waarna het door wat blessures niet verstandig was om door te gaan. Elina en ik hebben samen 4 kinderen: Vincent, Dion, Lucienne en Mylco, en allemaal hebben ze hier gevoetbald.”

Voorzitter
In november 2011 werd Jan voorzitter. “Hans van Breeden, nu onze erevoorzitter bij de club, verhuisde naar Veenwouden en benaderde mij om mee te denken over zijn opvolging. Dat was niet eenvoudig, maar door achter de schermen mee te kijken was ik zelf enthousiast en kandidaat geworden. Eerder was ik vele jaren leider bij de kinderen, vanaf de F-jes. Daarnaast was ik medeoprichter van de Zakenclub bij Zwaluwen en werkte ik mee aan de organisatie van het Jubileumfeest 75-jarig bestaan.”

Kwaliteiten
Wat moet je als voorzitter eigenlijk allemaal kunnen? Jan somt op: “Belangrijk voor een voorzitter is in ieder geval dat hij een goed team (bestuur) om zich heen moet hebben. Hij/zij moet een visie en missie hebben, benaderbaar en ondernemend zijn, een groot netwerk hebben, gek van het spelletje zijn, beslissingen durven nemen, communicatief vaardig en vooral een clubmens zijn.”

Wetende wat je nu weet, had je dan nog steeds voorzitter willen worden?
“Absoluut, ik heb een fantastische tijd meegemaakt in de afgelopen jaren en ik had dit niet willen missen. Nu is het tijd voor een nieuw gezicht als boegbeeld van de club met weer nieuwe ideeën. De toekomst van onze club zie ik positief in nu de nieuwbouw meer mogelijkheden biedt voor samenwerking. Ook een welkom voor andere verenigingen en instellingen die zorgen voor samenwerking binnen het clubhuis en op/rondom de velden. Het zal even moeten wennen, maar het gaat leiden tot meer bezoek en inkomsten. De groei van het aantal leden is inmiddels een feit, van rond de 700 leden nu na vorig jaar 550.”

Wat zijn de lastige dingen die je hebt meegemaakt als voorzitter?
“Lastige dingen binnen een voetbalclub zijn altijd de emotionele reacties van leden en bezoekers. Ik ben zelf ook een ‘emotierakker’ en moet af en toe tot 10 tellen. Ik heb vooral moeite met diegenen die altijd van alles roepen achter je rug om, niet willen vernieuwen en alles bij het oude willen laten. Maar dat heb je bij iedere club. Wie het niet leuk vindt moet gewoon lekker stoppen en gaan. Lastige momenten zijn ook als je afscheid moet nemen van mensen binnen de club.”

Hoogtepunten
Jan weet zonder moeite heel veel mooie dingen op te noemen. “Om te beginnen de samenwerking en ontstane vriendschappen binnen ons bestuur. We hadden wel eens een discussie, maar nooit grote problemen. Ook de uitbreiding van het aantal bestuursleden was enorm positief. Verder de promotie van het 1e VR1 naar de 3e klasse en dit jaar via de nacompetitie na een spannende verlenging naar de 2e klasse. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal bij de club, geweldig voor de gehele vereniging! En natuurlijk ook de promotie naar de 1e klasse afgelopen seizoen door Carlo Rietdijk en zijn mannen bij Blauw Wit ’34, na een superreeks van 17 overwinningen op rij.

Ook de samenwerking met (en als voorzitter van) Stichting Sportwijk Nylân was prachtig. Dit is nog wat minder zichtbaar binnen de clubs, maar wel van essentieel belang voor de toekomst, ook voor onze vereniging. Met Jens Dijkstra en de helaas veel te vroeg overleden inspirator Henk Boomsma organiseren we, samen met de Gemeente Leeuwarden, het wijkcentrum, onderwijs (CIOS) en 9 verenigingen rondom het sportpark, meer activiteiten, sport en beweging. Een mooi voorbeeld zijn de Old Stars en Walking Football met Cambuur Verbindt: inmiddels zijn er iedere maandag 40 deelnemers!

Nieuwe complex
Het absolute hoogtepunt na 8 jaar knokken en 5500 uur lobbywerk, vergaderen, presenteren en afspraken en met een geweldige ondersteuning en samenwerking met Van Wijnen Noord (Peter Hutten, Arjen Oosting, Rob Huyzer en alle medewerkers) is zonder meer de realisatie van ons nieuwe complex. Verder wil ik op dit moment geen namen noemen binnen de club, om niemand te vergeten. Hier kom ik later graag op terug tijdens de officiële opening van de kantine, met de leden van de club.”

We komen later ongetwijfeld via andere media uitgebreider terug op het afscheid van onze voorzitter, maar als redactie konden we het niet laten om er toch even aandacht aan te besteden op deze plaats. Bedankt voor de fijne jaren bij deze mooie club, Jan!

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations