Si Shut Hau maakt deze zomer de overstap van SWZ Boso Sneek naar Leeuwarder Zwaluwen. Voor Zwaluwen is het een aangename verrassing om een speelster met ervaring op bijzonder hoog niveau aan de 1e vrouwenselectie te kunnen toevoegen. Si Shut speelde van 2008 tot en met 2014 in de eredivisie bij Sc Heerenveen en kwam uit voor verschillende selecties van het Nederlands elftal.

“Met deze stap kies ik voor voetballen met een groep meiden waarmee ik al eerder speelde, maar ik kies er ook voor om weer te gaan spelen met mijn zus Sitsoeng,” vertelt Si Shut. “Ik heb op hoog niveau gespeeld met of tegen veel vrouwen die nu in het Nederlands elftal spelen, maar ik kijk op geen enkele manier met jaloezie naar hen. Het was mij duidelijk dat ik mijn brood niet kon verdienen met voetballen. Ik heb dan ook bewust gekozen voor een maatschappelijke carrière, in combinatie met plezier beleven aan voetballen.” Si Shut werkt momenteel als assistent-accountant in Bolsward.

Inzicht
Hau overwoog om na afgelopen seizoen te stoppen met voetballen. Maar vanwege langdurig blessureleed aan het begin van seizoen 2019-2020 en het vroegtijdig afbreken van de competitie vanwege de coronacrisis, vond ze dit geen manier om haar carrière af te sluiten. Na een kort gesprek met trainer René Alma van Leeuwarder Zwaluwen was de overgang snel beklonken. “René zegt vooral te willen profiteren van het inzicht dat ik meebreng. Qua positie kan ik uit de voeten als aanvaller en als middenvelder,” vertelt Si Shut. “Afgelopen seizoen speelde ik op ‘10’. In de voorbereiding van het seizoen zal het snel duidelijk worden, vanaf half juni train ik al mee met mijn nieuwe team.” Trainer René Alma is erg te spreken over de komst van Si Shut. “Ik heb haar eerder meegemaakt, ze brengt veel kwaliteit en ervaring mee. Ja, ik ben heel blij met haar komst, ik zie haar als verlengstuk van mij op het veld. De doelstelling van Leeuwarder Zwaluwen is in eerste instantie een stabiele 2e-klasser worden. De komst van Si Shut zal daar zeker aan bijdragen.” Uiteindelijk wil Leeuwarder Zwaluwen daarna omhoog naar de 1e klasse.


Si Shut (rechts) met haar zus Sitsoeng (links).

Hoogtepunten
De sportieve hoogtepunten van Si Shut Hau tot nu zijn, volgens eigen zeggen, de KNVB-bekerfinale met Heerenveen tegen AZ in 2011, het spelen van de EK-kwalificatiewedstrijden met het Nederlands zaalvoetbalteam in 2018 en haar selectie voor Nederlands elftal O19. Maar met minstens zo veel plezier kijkt ze terug naar de wedstrijden die ze speelde met haar zus Sitsoeng. Si Shut kan een glimlach niet onderdrukken als ze vertelt hoe ze ooit tijdens een competitiewedstrijd met ONS Sneek zwaar geblesseerd raakte door een trap van haar tegenstandster. Deze tegenstandster werd vervolgens de rest van de wedstrijd over het hele veld ‘geconfronteerd’ met de andere Hau, die qua felheid zeker niet voor haar jongere zus onderdoet. De tegenstanders zijn alvast gewaarschuwd.

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations