Het is al even geleden dat we jullie vroegen naar jullie mening over het rookvrij maken van ons sportterrein. Door de coronacrisis is het delen van de resultaten van die enquête even blijven liggen. Dat verandert echter niets aan de overduidelijke uitkomst: het overgrote deel van de leden van de Leeuwarder Zwaluwen staat er achter dat het voetbalterrein vanaf 1 september 2020 rookvrij wordt: 86% vindt dat een goede zaak. “We zijn blij met zoveel draagvlak,” vindt voorzitter Gerbrand Busstra. “Als we er met elkaar voor gaan, wordt het zeker een succes!”

Ook meerderheid rokers staan achter rookvrij terrein
In februari 2020 hebben we een enquête over een rookvrij sportterrein naar de (ouders van) leden, vrijwilligers en sponsoren verzonden. Deze enquête is vooral ingevuld door volwassen leden, ouders van jeugdleden en vrijwilligers van de vereniging. Slechts 8% had liever geen rookvrij terrein gehad. Dat laatste betekent dat ook een merendeel van de rokende leden achter het rookvrije terrein staat, want 17% geeft aan zelf een roker te zijn.

Deels of helemaal rookvrij?
Aan het eind van de enquête gaven velen nog een tip of een opmerking mee. “Kan het terrein niet tot 12.00u rookvrij zijn? Daarna zijn de meeste jeugdwedstrijden wel geweest,” vroegen sommigen van jullie. We hebben er bewust voor gekozen om ons terrein 100% rookvrij te zijn. Ook ’s middags spelen er nog diverse jeugdteams, en veel jeugdleden komen kijken bij de wedstrijden van de senioren. We willen dat zij ook dan het goede voorbeeld krijgen. En bovendien vinden we het net zo belangrijk dat onze senioren in een rookvrije omgeving sporten!

En een e-sigaret, mag die wel?
Mag een e-sigaret dan wel, vroegen sommigen zich af. Ook e-sigaretten en nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak) passen niet bij een rookvrij terrein. Net als traditionele sigaretten zijn deze producten schadelijk en verslavend. Daaraan willen we kinderen niet blootstellen. Ook weten we dat zien roken, doet roken en zien dampen, doet dampen. We vinden het belangrijk dat kinderen ook worden beschermd tegen de verleiding om e-sigaretten en nieuwe tabaksproducten te gaan gebruiken.

Hoe zie je hier op toe?
Een andere vraag die jullie stelden was: “Hoe wil je hier goed op toezien?” Dat is iets waar we met zijn allen op moeten letten. Met elkaar kunnen we mensen aanspreken die roken, hen vriendelijk vragen of ze weten dat dit een rookvrij terrein is en hen laten weten waar ze wel kunnen roken (dat is buiten het terrein). Binnenkort komen we hier op terug. 

Hoe gaat het nu verder?
De komende weken gaan we zichtbaar maken dat ons terrein rookvrij is. Op de stoepen voor de sporthal zijn inmiddels al blauwe lijnen geschilderd die het begin van het rookvrije terrein aangeven. Dat gaan we aanvullen met onder andere borden, posters en spandoeken. Daarmee maken we iedereen – zowel onze eigen leden als bezoekers – duidelijk dat het terrein van de Leeuwarder Zwaluwen rookvrij is. Met ingang van 1 september 2020 is ons terrein officieel rookvrij.

Meer weten? Kijk dan op Rookvrij Sportterrein
 

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations