De meest duurzame en maatschappelijk actieve voetbalvereniging van Leeuwarden en Noord-Nederland, dat wil de Leeuwarder Zwaluwen vooral zijn. In 2024 bestaat de club 100 jaar en bestuur en leden voelen de verantwoordelijkheid voor een betere wereld. Ook voor volgende generaties. Tegen alle trends in groeit de club, met inmiddels ruim 900 leden. En werken ze actief samen met afvalbedrijf Omrin en de internationale stichting We Play Green van profvoetballer Morten Thorsby.  “We willen méér zijn dan een voetbalvereniging.”

”We spelen als club een belangrijke verbindende rol in de buurt, voor jong en oud. Naast onze kernwaarden respect en sportiviteit zijn we nu ook extra actief op het gebied van duurzaamheid. Samen bewuster met de omgeving en afval omgaan bijvoorbeeld. Vanaf dit seizoen zijn we daarom ook duurzaam partner met Omrin en hebben we twee speciale ‘We Play Green’ ambassadeurs voor een schone en duurzame wereld”, vertelt voorzitter Gerbrand Busstra.

Samen schoonmaken
Geen woorden, maar daden. Dat past ook bij de club. Busstra: “We maken het allemaal heel concreet en tastbaar. Op de wereldwijde opschoondag, de World Cleanup Day, hebben we bijvoorbeeld samen met jeugdleden ons sportcomplex al schoongemaakt. Bewustzijn, daar draait het om. We willen méér zijn dan een voetbalvereniging.”

We Play Green ambassadeurs
Om het bewustzijn te vergroten treden twee spelers van Heren 1 en Dames 1, Joost Jesse Visser en Plony van Savooyen, als ambassadeurs toe tot de #2 Community van de internationale stichting We Play Green.  Deze stichting, opgericht door de Noorse profvoetballer Morten Thorsby (speler van Genoa, en voorheen sc Heerenveen, Sampdoria en Union Berlin), zet zich actief in voor een beter klimaat. Plony en Joost Jelle bevinden zich in goed gezelschap, want ook oud-Real Madrid speler Marcelo, met 65,6 miljoen volgers op Instagram, is actief We Play Green ambassadeur van de #2 Community.

Voorbeeldfunctie
Voetballers hebben een voorbeeldfunctie, binnen en buiten het veld. Voor Plony is het daarom logisch om ambassadeur van de #2 Community te zijn. Plony: “Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om op een positieve manier aandacht te vragen voor een beter milieu. Als ambassadeur van de #2 Community kan ik actief een steentje bijdragen. Mooi dat we dit met de club kunnen oppakken voor een schone wereld.” Joost Jesse vult aan: “Ik ben vader, dus ik voel ook écht een verantwoordelijkheid voor de toekomst van mijn kinderen. Ik voed ze ook bewust op. Afval scheiden, eigen rommel opruimen. Als we zo samen de wereld leefbaar kunnen houden, doe ik graag mee als ambassadeur. En als ervaren speler heb ik binnen ons team ook een voorbeeldfunctie. Ik ben er trots op!” 

Foto’s: Bart Lindenhovius

Leave a comment

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations