Voetballen zonder rennen of slidings, waarbij de bal niet boven heuphoogte mag komen: dat is Walking Football, een voetbalvorm voor 60-plussers. Zwaluwen-lid Anton Postma, die al een aantal jaar Walking Football speelt, vertelt enthousiast: “Het is een vorm van voetbal die bij onze huidige leeftijd past en nog veel voetbalplezier geeft!” 

Leeuwarder Zwaluwen staat bekend als een familieclub, een club voor jong en oud. Naast voetballen worden er daarom verschillende activiteiten georganiseerd. Denk aan FIFA toernooitjes, avonden gevuld met Klaverjassen en naast ‘gewoon’ voetbal is er zaalvoetbal en Walking Football. Anton is erg blij dat Walking Football een mogelijkheid is bij Zwaluwen. “Leeuwarder Zwaluwen loopt als een rode draad door mijn voetbaljaren. Als kind ben ik in de jaren ‘60 begonnen op het Fonteinland en na wat overstappen hier en daar ben ik inmiddels alweer vijf jaar actief op de velden bij Leeuwarder Zwaluwen.”

Leuke herinneringen
Anton begon al jong met voetballen, waarbij hij zowel op het Fonteinland als Marnixveld heeft gespeeld. Leuke anekdotes uit die tijd heeft hij dan ook genoeg. “Ik weet me nog goed te herinneren dat ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de club het eerste elftal tegen een artiestenelftal speelde, op het Marnixveld. Via de geluidsinstallatie werd gevraagd naar voetbalschoenen maat 38 voor een speler van het artiestenelftal. Die schoenen werden afgestaan aan… jawel, Willy Alberti, de vader van Willeke Alberti.” Naast deze leuke herinnering weet Anton ook te vertellen over de jaarlijkse fancy fair met draaiend rad en de verhuizing van het Marnixveld naar Nylân.

Van Zwaluwen naar Zwaagwesteinde
“Ik heb prachtige jeugdjaren gehad, met vele mooie herinneringen. Toen ik naar de eerste selectie mocht, werd helaas de zaak van mijn vader gesloten. Hierdoor verhuisden we plotsklaps naar Zwaagwesteinde, waar het hoofdkantoor stond. In plaats van voetballen voor het eerste van Zwaluwen, speelde ik toen met Zwaagwesteinde tegen Zwaluwen. Ook hier heb ik mooie herinneringen aan”, zo vertelt Anton.

Terug op het oude nest
Na zijn huwelijk is Anton gaan voetballen bij SC Veenwouden en nu is Anton inmiddels weer vijf jaar actief bij Leeuwarder Zwaluwen. “Via Cambuur Old Stars Walking Football ben ik al een aantal jaar actief in het Walking Football. Een vorm van voetbal die bij onze huidige leeftijd past en nog veel voetbalplezier geeft. Daarnaast is de voetbalhumor identiek aan die in vroegere jaren!”

Speciale plek
Anton voelt zich helemaal thuis bij Leeuwarder Zwaluwen. “Toch een apart en mooi gevoel om elke maandagmorgen de herinneringen uit je jeugdjaren in gedachten opnieuw voorbij te zien komen”, vertelt Anton. “Ik ben blij dat ik het hele proces met de nieuwbouw tot het huidige nieuwe complex heb mogen meemaken. Het resultaat is een fantastische accommodatie voor de club die bij mij nog altijd een speciale plek inneemt.”

Walking Football
Volgens de KNVB zijn de basisprincipes voor Walking Football dat je zo jong bent als je jezelf voelt en je nooit te oud bent om te leren. Walking Football is een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog actief bezig willen zijn. Tijdens een voetbalwedstrijd in deze vorm wordt er gespeeld op een kwart veld in wandeltempo. Er wordt dus niet gerend, er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Een mooie manier dus voor de oudere generatie om actief te blijven en betrokken te zijn bij een voetbalclub.

Aanmelden en meer informatie
Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan Cambuur Oldstars Walking Football bij de Leeuwarder Zwaluwen? Of ken je iemand waarvan jij denkt dat hij of zij het leuk zou vinden? Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur kun je meedoen met Walking Football bij de Leeuwarder Zwaluwen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jens Dijkstra

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations