Op zaterdagavond 1 februari 2020 werd de 3e editie van het Open Fries Kampioenschap (OFK) gespeeld in 4 hallen onder 15 verenigingen. Voor de inmiddels “oudjes” van de 45+ een hernieuwde poging om een gooi te doen naar de altijd fel begeerde Friese titel en de roem. Zwaluwen 45+ sleepte ongeslagen de titel in de wacht! 

Zaterdagavond 1 februari 19.00 uur – Plaats delict sporthal de Trije – Franeker.

De organisatie was goed onder de bezielende leiding van de wat “zure” toernooidirecteur Evert Tolsma. Hij had met zijn team Foarùt op een prolongatie van de titel van 2019 gerekend, echter de “Sweltsjes” gooiden ditmaal roet in het eten. 

Dat mocht de pret niet drukken, want de afdronk was prima, met als “kers” op de taart een flinke ronde “bruin fruit”. Het bekende schaaltje bitterballen was in een ommezien verwezen naar een “bekende donkere ruimte”. De sfeer zat er dus goed in, want vanaf de eerste minuut was er voor de tegenstanders één ding duidelijk, hier viel niets te halen.

Voorrondes
Gedurende de voorrondes waarin Zwaluwen vanaf de start een aanvallende speelstijl liet zien, was duidelijk waarvoor ze hier kwamen : Eén TEAM – één MISSIE – de BEKER !

Zwa-Irnsum 2-0, Foarùt-Zwa 1-1, Zwa-BlWit 2-0 en Waterpoort Boys-Zwa 1-1.

Een positieve aanvallende spelopvatting bleek uiteindelijk toch doorslaggevend. De rivalen Foarùt en Waterpoort Boys waren in de poule lastige “horden” die, zoals later in het toernooi bleek, nogmaals moesten worden genomen. CSV de Leeuwarder Zwaluwen was na 4 wedstrijden in de poule de beste 3e van het toernooi op punten en doelsaldo en kwalificeerde zich voor de volgende ronde. Op deze mooie voetbalavond was de poule van de “Swelstjes” achteraf bekeken, de finale poule van het toernooi.

Eindstand voorronde: 1. Faorùt 4-8 (+6) 2. Waterpoort Boys 4-8 (+5) 3. Leeuwarder Zwaluwen 4-8 (+4) – een nek aan nek race. Maar kwaliteit verloochent zich uiteindelijk niet!

Kwartfinale 
De nummer van de nummer 2 van een andere poule bleek Heeg. Feite Postma sprak de memorabele woorden dat we daarvan nog nooit van hadden verloren, maar dat “Heeg uit” altijd lastig was. Dat zette het team op scherp en bracht hen de terechte overwinning en een plaats in de volgende ronde. 

CSV de Leeuwarder Zwaluwen – v.v. Heeg 4-1 (Mark, Chris, Feite en Pieter Hoen)

Halve finale
Foarùt, de rivaal uit de voorronde, was weer de tegenstander. Zoals vaak wilden zij Zwaluwen het spelletje laten maken en op de counter toeslaan. Lerende vanuit het verleden weigerde Zwaluwen dit spelletje te spelen en zo ontstond er een wedstrijd met veelvuldig rondspelen waarin de verdediging volledig aan zijn trekken kwam. Beste kans was nog voor de blauwhemden, maar de keeper van Foarùt was op zijn post. Eindstand 0-0 . Uiteindelijk kwam het aan op een penaltyserie (3). Good old Pieter Hoekstra bleek in de beslissende penalty serie een moeilijk passeerbare horde voor de 2e penaltynemer van Foarùt – GESTOPT! Voor de Zwaluwen waren Chris, Pieter en Johan onberispelijk.

Finale
Op de andere velden had Waterpoort Boys – met een fanatieke roerige aanhang die de nodige alcoholische versnaperingen hadden genuttigd op de tribune – zich inmiddels ontdaan van de o.a. FC Burgum. Helaas was daar de doorslaggevende factor het staken van deze wedstrijd. 

c.s.v. de Leeuwarder Zwaluwen – v.v. Waterpoort Boys 1-1 (w.n.s. 3-2)

In een levendige wedstrijd kwam Zwaluwen op een 1-0 voorsprong door een weergaloze actie van Johan Volbeda (koekoek – poort en vervolgens een “stiffie” over de uitkomende doelman). Daarna waren er ruimschoots kansen om de score uit te breiden, maar de vermoeidheid eiste enigszins zijn tol. Vlak voor de bel wist Waterpoort Boys onder luid gejoel van de tribunes de 1-1 te maken, waarna de wedstrijd werd uitgespeeld met rondspelen van de bal.

Nu moesten penalty’s de beslissing over de Friese titel brengen. Het laat zich raden, Zwaluwen was met dezelfde penalty killers onberispelijk. Oog in oog met Pieter Hoekstra blijkt achteraf toch een uitdaging te zijn, die niet iedereen aankan en dus werd de laatste penalty gestopt door onze reuzenkeeper met als resultaat…:

KAMPIOEN OFK 45+ 2020


v.l.n.r. staand: Johan Volbeda. René Beista, Lieme Wijma, Chris Broersma, Feite Postma.
v.l.n.r. gehurkt: Eelco Bruinsma, Mark de Jong, Pieter Hoen.
Liggend: Pieter Hoekstra.

GEFELICITEERD ALLEMAAL!!
TROTS-GRUTSK-TROTS-GRUTSK-TROTS-GRUTSK-TROTS-GRUTSK

Eelco Bruinsma

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations