Is de grasmat goed genoeg om wedstrijden op te spelen, en zijn de kleedkamers en toiletten in bruikbare staat? Elke week checkt consul Age Hendriks of de velden en kleedkamers van de Leeuwarder Zwaluwen aan alle eisen voldoen. “Het is mooi werk om te anticiperen op de weersverwachting en te beslissen of we de wedstrijden wel of niet kunnen laten doorgaan.”

Omdat hij al regelmatig veldwerkzaamheden voor de Zwaluwen deed, was het voor Age geen moeilijke keuze toen hij twee jaar geleden de vraag kreeg om consul te worden. Zijn werk is meestal onzichtbaar, tenzij er een veld wordt afgekeurd. “Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik daar persoonlijk nog nooit op ben aangesproken,” vertelt Age. “Er is natuurlijk wel eens twijfel, maar we spelen een heel seizoen op de velden en niet maar één wedstrijd. Om de conditie van de velden goed te houden moeten we daarom wel eens een beslissing nemen die niet in het voordeel van de teams is.”

Hygiëne
Als consul controleert Age niet alleen de voetbalvelden maar ook de kleedkamers. “Dat is vooral gericht op hygiënische aspecten. Zijn de was- en kleedgelegenheid en de toiletten voor de spelers en scheidsrechters in bruikbare staat?” Bij een afkeuring informeert Age de wedstrijdsecretaris daarover. Daarnaast geeft hij aan de verenigingsadviseurs van de KNVB door of de kleedgelegenheid voldoet aan de gestelde normen. “De vereniging blijft uiteraard zelf verantwoordelijk voor de velden en de kleedkamers.”

Vroeg opstaan
Voor de keuring moet Age elke zaterdag vroeg opstaan, want die moet plaatsvinden op de dag van de wedstrijd. Age: “Je mag alleen een dag eerder keuren als het terrein zó slecht is dat het ook bij beter weer niet bespeelbaar is.” Het tijdstip van de eerste wedstrijd én van hoe laat de tegenstander en scheidsrechter moeten vertrekken bepalen het tijdstip van de keuring. “In de praktijk betekent dit dat de eerste keuring tussen 07.30 en 08.30 uur plaatsvindt,” legt Age uit. Soms is er ook nog een herkeuring op een later tijdstip nodig.

Extra kunstgrasveld
Hoewel een echte grasmat veel werk oplevert, zweert Age er bij. “We hebben een mooi nieuw kunstgrasveld gekregen en dat is een mooi alternatief om te kunnen trainen en voetballen zonder dat het weer een grote rol speelt. Maar persoonlijk ben ik er niet van. Ons hoofdveld ligt er nu prachtig mooi bij, helemaal met de gerenoveerde tribune en de indrukwekkende skybox. Onze nieuwe accommodatie is prachtig als je het vergelijkt met wat we hadden. Maar ook daar hebben we een mooie tijd gehad!” Toch zou Age er graag een kunstveld bij willen hebben.   “We moeten nu veel uitwijken naar andere verenigingen voor trainingen en wedstrijden, zeker nu de club groeit. Met extra kunstgrasvelden er bij kan iedereen op een plezierige manier trainen en voetballen.”

Ontwikkeling
Zowel Zwaluwen 1 als Dames 1 doen het goed op de grasmat van de Zwaluwen. “De ontwikkeling bij het vrouwenvoetbal is prachtig om te zien,” vindt Age. “Ik weet nog goed dat ik de eerste trainer was van de opstart van het damesvoetbal. Er werd toen weliswaar nog geen competitie gespeeld, maar daar is het allemaal mee begonnen – mede door de toenmalige trainer Fred de Boer, die een groot voorstander van vrouwenvoetbal was.” Ook over de prestaties van het eerste elftal is Age te spreken. “Ik hoop dat ze dit seizoen handhaven in de 1e klasse. Dan kunnen we vooruit kijken naar de ontwikkeling binnen de vereniging, zodat we in de 1e klasse blijven en misschien nog wel een stap hoger.”

Toekomst
De Leeuwarder Zwaluwen gaat een mooie toekomst tegemoet, verwacht Age. “Het zondagvoetbal neemt af; steeds meer spelers kiezen voor voetbal op zaterdag.” In het afgelopen seizoen is de vereniging al flink gegroeid. Age: “Het is lastig te zeggen waarom de Zwaluwen zo’n fijne club is. Dat moet je ervaren, dat voel je snel genoeg!”

Al 50 jaar lid van de zwaluwen


Age Hendriks is al sinds 1970 lid van CSV de Leeuwarder Zwaluwen. Hij groeide op in de wijk Nylân in Leeuwarden en ging daar naar de Prins Willem Alexander school. Via vrienden van school kwam Age ook bij de Zwaluwen terecht.

“Toen voetbalden we nog op het Marnixveld en tijdelijk op de Bisschopsrak. Kort daarna kregen we de velden op het Nylân.” Age doorliep alle selectieteams, van de D1 tot en met het eerste elftal. Daarna was hij jarenlang actief als jeugdtrainer en leider. “In die 50 jaar heb ik veel ups en downs meegemaakt bij de Zwaluwen, maar de sfeer binnen de vereniging is altijd gebleven.” Eén van zijn mooiste ervaringen was de promotie van Zwaluwen 2, waar Age destijds trainer van was, naar de reserve hoofdklasse.

 

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations