Jhondly van der Meer voetbalde in de JO8 en JO10 van de Leeuwarder Zwaluwen. Hij werd door Cambuur gescout, doorliep daar de rest van zijn opleiding en maakte vorig jaar zijn debuut in het profvoetbal! Op zaterdag 9 oktober 2021 heeft hij ons het wedstrijdtenue overhandigd waarin hij zijn profdebuut maakte.

Meer weten over Jhondly? In augustus 2020 spraken we met Jhondly en schreven we onderstaand artikel. Inmiddels heeft Jhondly ook zijn debuut in de Eredivisie gemaakt.

Augustus 2020 - Verdediger van Haïtiaanse afkomst begon bij Leeuwarder Zwaluwen

Jhondly van der Meer HONDLY VAN DER MEER MAAKT PROFDEBUUT BIJ CAMBUUR

Jhondly van der Meer voetbalde in de JO8 en JO10 van de Leeuwarder Zwaluwen. De inmiddels 18-jarige verdediger werd door Cambuur gescout, doorliep bij de profclub de rest van zijn opleiding en maakte onlangs zijn debuut in het profvoetbal in de met 1-7 gewonnen wedstrijd van MVV. “Trainer Henk de Jong pakte me beet en zei: geniet ervan.”

Voor Jhondly van der Meer zal 5 september 2020 voor altijd in zijn geheugen staan gegrift. Op die dag beleefde hij elf minuten voor tijd zijn debuut in het profvoetbal. Hij kwam het veld in voor Sven Nieuwpoort, terwijl de wedstrijd al gespeeld was. “Het was fantastisch!!”, blikt de 18-jarige kersverse profvoetballer terug. “Ik had het niet verwacht. Toen het 1-7 werd, hoopte ik toch op een paar minuten. En het gebeurde. Voordat ik erin kwam pakte Henk (De Jong, de trainer, red.) me beet en zei: ‘Geniet ervan!’ Ik had helemaal geen spanning. Het enige wat ik wilde was genieten en een goede wedstrijd spelen. Na de wedstrijd werd ik overladen met berichtjes. Super leuk al die felicitaties en mensen die blij voor me waren.”

Het is het voorlopige hoogtepunt in een nog altijd pril en turbulent leven. De 18-jarige Van der Meer is geboren op Haïti, een eilandstaat in de Caraïbische Zee. De eerste zes jaar van zijn leven woonde hij aan de andere kant van de wereld in een pleeghuis. “Omdat mijn biologische ouders niet voor mij konden zorgen”, vat hij doeltreffend samen. In zijn zesde levensjaar werd hij geadopteerd door zijn pleegouders Hijlko en Sandra van der Meer en kwam terecht in Leeuwarden.

Aardbeving
De havo-5-student emigreerde in 2008 naar Nederland. Achteraf gezien net op tijd, want een dik jaar later werd de republiek overvallen door een ongekende ramp: een aardbeving met de kracht 7.0 op de Schaal van Richter, op 12 januari 2010. Die natuurramp zorgde ervoor dat de staat die het toch al niet breed had, verder in de problemen raakte. Van der Meer is niet meer terug geweest. “Het staat wel op mijn verlanglijstje.” De Cambuur-speler moet het doen met wat jeugdherinneringen. “Wat ik me bijvoorbeeld van mijn jeugd kan herinneren is dat we voetbalden met een bal gemaakt van elastiek.” Inmiddels woont hij al twaalf jaar in Nederland en beschouwt hij zichzelf als Nederlander. “Wel merk ik wel dat er Haïtiaans bloed door mijn aderen vloeit. Waaraan? Nou, mijn aard is no stress. Ik blijf altijd heel rustig in elke situatie. Dat is typisch Haïtiaans. Een kwaliteit ook op het voetbalveld; niet in paniek raken.”

Warmte
Via zijn pleegouders – echte clubmensen – kwam hij logischerwijs in het Zwaluwennest terecht. Hij voetbalde slecht twee seizoenen op de Middelzeelaan, in de F’jes (jo-8) en E’tjes (jo-10) toen Cambuur hem al scoutte. Toch beschouwt Van der Meer Zwaluwen nog steeds als ‘zijn clubje’. “Een fijne vereniging met warmte. Ik kom er nog altijd graag.” Vanaf de JO12 speelt hij bij Cambuur. “Daar heb ik de rest van de jeugdopleiding doorlopen. De laatste jaren is het echt snel gegaan, maar het ging zeker niet altijd vanzelf. Ik heb een paar keer op het punt gestaan om af te haken. Ik liep achter op mijn leeftijdsgenoten.” Vanaf zijn vijftiende kwam Van der Meer echter in een groeispurt terecht en sindsdien is de stijgende lijn ingezet. “Ik heb vanaf dat moment snel stappen gemaakt en zelfs een paar jaar overgeslagen. Ik speelde in onder-19 samen met jongens die drie jaar ouder waren.”

Debuut
Officieel zit Van der Meer dit seizoen in onder-21-selectie, maar het is niet voor niets dat trainer Henk de Jong hem vlak voor de start van de eerste divisie al met het eerste liet meetrainen. Voor het eerste competitieduel met NEC Nijmegen (eind augustus) zat hij al op de bank. Hij zat op dat moment na slechts één training met de A-selectie al bij de wedstrijdselectie. Inmiddels is zijn debuut dus al daar. Als het aan Van der Meer ligt, blijft het daar niet bij. Cambuur is niet zijn plafond, verwacht hij. “Er is al interesse geweest van clubs als AZ en FC Utrecht, maar ik heb er bewust voor gekozen om via Cambuur het profvoetbal in te komen. Stap voor stap. Een overstap kan altijd nog. Natuurlijk wil ik het hoogst haalbare in de voetballerij, al zorg ik er ook wel voor dat ik gewoon mijn diploma haal”, besluit Van der Meer.

Paspoort
Naam: Jhondly van der Meer
Leeftijd: 18
Lengte: 1,82 meter
Positie: Verdediger
Been: Tweebenig
Jeugdidool: Ronaldinho
Voorbeeld als verdediger: Virgil van Dijk
Favoriete club: Ajax

Leave a comment

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations