CSV de Leeuwarder Zwaluwen neemt extra maatregelen om het sportcomplex te beveiligen, nadat er voor de zoveelste keer schade op het terrein is veroorzaakt. “Dit keer zijn de glazen wanden van de net opgeknapte tribune voor de tweede keer met stenen kapot gegooid,” vertelt voorzitter Gerbrand Busstra. “We hebben inmiddels voor meer dan 10.000 euro aan schade. De maat is vol.”

Hogere hekken en camera’s
Eén van de maatregelen is het verhogen van de hekken rondom de velden en de ingangen aan diverse zijden. Ook komen er beveiligingscamera’s op het terrein te hangen en zal met bordjes worden aangegeven dat het terrein buiten de openingstijden verboden toegang is. Busstra: “Daarnaast zijn we met bureau handhaving van de gemeente Leeuwarden in overleg over regelmatig controles op het terrein. En het kapotte glas van de tribune halen we er eerst maar uit. We moeten nog bekijken of we het kunnen vervangen.”

Dweilen met de kraan open
Maatregelen die de Leeuwarder Zwaluwen liever níet had hoeven treffen, maar ze zijn helaas nodig: er wordt al een aantal jaar het nodige vernield op het terrein. “Brandplekken op het nieuwe kunstgrasveld, keer op keer kapotte netten in de goals, stukgemaakte buitenborden, stoelen en banken, overal en nergens lege flessen en chipszakken, en nu voor de tweede keer de glazen wanden van de tribune aan gruzelementen,” somt Busstra op. “We doen aan de ene kant zo hard ons best om onze voetbalvereniging financieel in de zwarte cijfers te houden, met de contributies van onze leden en financiële acties zoals een Grote Clubactie en online bingo’s – maar aan de andere kant worden we steeds opnieuw geconfronteerd met zinloze hoge kostenposten door vandalisme. Het is dweilen met de kraan open. Echt zonde van het geld!”

Over de hekken
De vernielingen worden gedaan op het moment dat er geen trainingen en wedstrijden zijn en het terrein van de Leeuwarder Zwaluwen aan alle kanten is afgesloten. “Mensen klimmen gewoon over de hekken heen. We weten dat er op zondagmiddagen door onbekenden, dus niet onze eigen leden, regelmatig complete wedstrijden inclusief publiek op onze velden worden gespeeld.” vertelt Busstra. “Er komen veel jongeren en volwassenen die niet bij onze vereniging horen op onze velden. Maar ook onze eigen jeugd is regelmatig buiten de openingstijden op het veld te vinden, dat weten we best.”

Op slot
Het liefst zou de Leeuwarder Zwaluwen alle velden gewoon 24 uur per dag open laten, zodat de eigen leden, maar ook vriendengroepjes, families en iedereen die dat wil er een balletje kan trappen. “Een plek in de wijk zijn waar iedereen lekker samen kan sporten,” aldus Busstra. “Maar dat kan helaas niet. Wij zijn maar een vrijwilligersvereniging en deze schadeposten zijn voor ons echt enorm. Het terrein zal dus buiten de trainingsmomenten en wedstrijden om echt op slot moeten, voor iedereen – ook onze eigen jeugd – en we zullen moeten gaan handhaven, hoe triest dat ook is.”

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations