Ons bereikte het verdrietige bericht dat Appie Wijnsma op 29 april 2021 op 80-jarige leeftijd is overleden. Ook binnen onze vereniging een groot gemis, want we kenden Appie als een echte ‘Zwaluwenman’.

Appie Wijnsma debuteerde op zijn 15e in het eerste elftal van Rijperkerk, en maakte vijf jaar later de overstap naar de Leeuwarder Zwaluwen. Daar speelde hij van 1960 tot 1970 in het eerste elftal en werd hij één van de meest gezichtsbepalende spelers bij de Leeuwarder Zwaluwen. Zijn naam stond regelmatig in  de wedstrijdverslagen in de Friese kranten. Zwaluwen 1 speelde in 1960 in de derde klasse. Twee keer promoveerde Appie met het eerste elftal naar de tweede klasse: in 1963 en 1967.

Leeuwarder Courant, 15 november 1965: “Midvoor Appie Wijnsma van Leeuwarder Zwaluwen scoort hier al vallend het eerste doelpunt. Twee achterhoedespelers van HZZV kunnen er niets meer aan veranderen. De eindstand van dit belangrijke treffen werd 2-0 voor de Friese hoofdstedelingen.” De foto is gemaakt op het Marnixveld in Leeuwarden.


Leeuwarder Courant, 27 september 1965


Leeuwarder Courant, 12 april 1966

Na 1970 werd Appie trainer en coach bij de Leeuwarder Zwaluwen, bij het jeugdteam van zijn zoon Johan Wijnsma. Toen Johan in het eerste elftal van de Leeuwarder Zwaluwen ging spelen, was Appie altijd aanwezig langs de lijn. Ook de afgelopen jaren was Appie een trouwe bezoeker bij de thuiswedstrijden van Zwaluwen 1. Tijdens de derde helft bleef hij graag nog even gezellig een praatje maken. Hij was ook vaak aanwezig bij de wedstrijden van zijn kleindochter Esmée Wijnsma, die in Zwaluwen VR2 speelt.

De laatste tijd werd de gezondheid van Appie minder, maar toch is zijn overlijden onverwacht gekomen. Wij zullen Appie missen bij de Leeuwarder Zwaluwen. We wensen zijn familie heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote gemis. 

Bestuur CSV de Leeuwarder Zwaluwen 

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations