Om alle teams een plekje te geven op zaterdag om te spelen, is er iemand nodig om alle wedstrijden op de beschikbare tijden in te plannen. Met de groei van Leeuwarder Zwaluwen, wordt het er niet makkelijker op. Maar wedstrijdsecretaris Herman Plutschouw werkt iedere week weer keihard, en met veel plezier, om het alle teams naar de zin te maken. Ook al lukt dat niet altijd.

Van voetballer naar wedstrijdsecretaris 
Herman is inmiddels maar liefst 40 jaar actief bij Zwaluwen. Als klein jochie van zes jaar begon hij met voetballen, maar ongeveer 10 jaar geleden raakte hij geblesseerd. Door een afgescheurde kruisband was hij genoodzaakt om te stoppen met voetballen. Wel bleef hij actief: hij werd teamleider en ging als scheidsrechter aan de slag. Daarnaast is hij ongeveer 8 jaar geleden begonnen als wedstrijdsecretaris, de functie waarin de meeste leden van Zwaluwen hem ook kennen.

Werkzaamheden wedstrijdsecretaris 
En wat doe je nu precies als je wedstrijdsecretaris bent? Velen zullen weten dat een wedstrijdsecretaris de indeling van de wedstrijden regelt, zodat iedereen op een veld kan spelen. Maar dit is niet het enige waar Herman zich mee bezig houdt. Zo maakt hij ook een indeling voor de boxen, heeft hij contact met de KNVB over de wedstrijden en gele en rode kaarten. Als een wedstrijd niet doorgaat of als er een wijziging doorgegeven moet worden, dan staat Herman klaar. Hij wordt daarbij tegenwoordig vaak geholpen door Sytske de Boer en Nico Stornebrink vanuit het jeugdbestuur.

Aanspreekpunt voor de club
“Het persoonlijke contact vind ik vooral leuk aan deze functie. Omdat ik al vanaf mijn zesde bij de club ben, ken ik de meeste mensen wel, maar je leert ze zo toch op een andere manier kennen,” vertelt Hermen. “Je bent aanspreekpunt voor de hele club, dat is toch een hele verantwoordelijkheid. Om elke week het wedstrijdschema weer voor elkaar te krijgen en ervoor te zorgen dat de hele vereniging een leuke dag kan hebben.”

Je kunt niet iedereen blij maken
Uiteraard kent deze functie de nodige uitdagingen. De Leeuwarder Zwaluwen heeft op dit moment te weinig velden beschikbaar voor het aantal teams dat wedstrijden speelt. Gelukkig helpen de omliggende verenigingen, zodat bijna alle wedstrijden door kunnen gaan. Herman: “Daarnaast is het een uitdaging om het iedereen naar zijn zin te maken. We hebben 44 teams en iedereen in zo’n team heeft een eigen mening over waar en hoe laat hij of zij wil spelen. Dat probeer je zo goed mogelijk in te delen, maar jammer genoeg kun je niet iedereen blij maken.”

Voorkeur voor thuis spelen 
Met goede communicatie probeert Herman uit te leggen waarom teams niet op het gewilde veld of tijdstip spelen. Uiteraard blijft dit altijd een uitdaging. “Er is vaak voorkeur voor thuis spelen op kunstgras. Daarom probeer ik in een roulatiesysteem de teams zo eerlijk mogelijk te verdelen over thuis spelen. Is de ene thuiswedstrijd bij Friesland, dan probeer ik de volgende thuiswedstrijd bij Zwaluwen in te delen. Soms ga ik maanden terug om te kijken welk team het meeste ‘recht’ heeft op een plekje bij Zwaluwen. Een heel gepuzzel.” Wedstrijdsecretaris voor een voetbalvereniging zijn is dus een behoorlijk uitdagende functie!

Enorm goed gevoel 
Als er gevraagd wordt naar zijn leukste moment bij Zwaluwen, moet Herman even nadenken. “Je maakt heel wat mee in al die jaren. Maar het leukste moment vind ik toch als het me lukt om een tuchtzaak met de KNVB in ons voordeel te laten beslissen. Als je dan gelijk krijgt en de boete of puntenmindering wordt geseponeerd, dan geeft dat een enorm goed gevoel. Om zo voor je spelers en/of teams op te kunnen komen: iets mooiers is er niet.”

Binding met de club
Waarom is Herman juist bij de Leeuwarder Zwaluwen actief? “Eigenlijk ben ik door mijn ouders bij de Zwaluwen op voetbal gezet, omdat het de dichtstbijzijnde vereniging was en omdat het een Christelijke vereniging is,” vertelt hij. “Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan, je kent nu ook de hele vereniging. Het is een echte familieclub, je hebt hier zoveel bekenden. En er heerst hier gewoon een hele goede sfeer; daardoor heb je toch wel binding met de club.”

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations