Op je 75e elke week trainen en voetbalwedstrijden spelen: dan doen niet veel mensen Anne Bokma na! Afgelopen donderdag vierde Anne, speler bij Leeuwarder Zwaluwen 10, zijn 75e verjaardag. Daarom werd hij op zaterdag 7 december 2019 tijdens de wedstrijd SDS 5 – Zwaluwen 10 in het zonnetje gezet. In de 75e minuut kreeg Anne een publiekswissel en ging hij onder luid applaus en met rookpotten het veld af. Daar werd hij onthaald met bloemen en gebak.

Diensttijd
Anne speelt al ruim 50 jaar bij de Leeuwarder Zwaluwen – alleen een verhuizing naar Hardegarijp zorgde voor een kleine onderbreking van 2 jaar. “In mijn jeugd was ik helemaal niet sportief, daar hadden we het geld niet voor,” vertelt Anne. “Pas tijdens mijn diensttijd op de Vliegbasis heb ik het sporten geleerd. Daar zaten we soms hele dagen te niksen en te kaarten. Mijn sergeant Tom Draaier zei toen: ga mee sporten! Na mijn diensttijd ben ik blijven sporten; zo ben ik bij de Zwaluwen terecht gekomen.”

Fit blijven
Wat is het geheim voor zo lang kunnen blijven sporten? “Hardlopen, gezond eten en niet teveel drank,” zegt Anne gedecideerd. “Dat is de basis, al heb je natuurlijk ook goede genen en een beetje geluk nodig.”  Bij de Zwaluwen kwam Anne eerst bij de 3e selectie en later bij de 2e selectie terecht. Om zijn conditie te verbeteren ging Anne naast de voetbaltrainingen ook hardlopen, wat hij tot zijn 50e heeft volgehouden. “Eerst ‘moest’ dat lopen, later begon ik het leuk te vinden en liep ik halve en hele marathons.”

Ballen witten
Anne heeft in die ruim 50 jaar veel meegemaakt bij de Zwaluwen. “De tijden zijn veranderd,” zoals hij het zelf zegt. “Het nieuwe clubhuis is prachtig; een visitekaartje voor de club. Daar komen mensen op af, hoor. De kantine zit nu stampvol op de zaterdagmiddagen; respect voor de vrijwilligers die er elke week staan!” Al zijn sommige dingen van alle tijden: zoals het veld na een fikse regenbui ook nu wel eens blank staat, zo was dat tientallen jaren geleden ook regelmatig het geval. “Dan ging ik met de oude Tadema naar het veld: hij hees dan de vlaggen, en ik schepte het water uit de oude dug-outs. Die moesten voor de wedstrijd van zaterdag natuurlijk wel droog zijn.” Een ander klusje wat Anne regelmatig deed was ballen witten. “We hadden toen bruine leren ballen, die voor de wedstrijd wit moesten zijn. Die ballen gingen op bloempotten, en met wegenverf maakten we dan elke keer 20-25 ballen wit.” 

Tempo
Hoewel Anne nog steeds behoorlijk presteert op het veld – elke week speelt hij meestal een helft mee met Zwaluwen 10, en is hij ook regelmatig als grensrechter bij zijn team actief – is zijn tempo natuurlijk niet meer wat het ooit was. “Daar pas je je op aan, ook in je hoofd wordt het dan anders. Maar de sport is gewoon mooi, en als je dan nog een beetje mee kunt komen… het gaat vooral om het plezier.” De tegenstanders – soms jonge jongens – willen Anne nog wel eens ontzien op het veld. “Ze beuken er bij mij niet zo hard in, maar ze zijn natuurlijk wel veel sneller. Ik kom dan meters tekort en moet vooral op mijn positie letten.” De tegenstanders zijn overigens vaak wel verrast als ze horen dat Anne al boven de 70 is, want over het algemeen schatten ze hem een stuk jonger.  

Geraniums
Op zijn 65e heeft Anne even overwogen om te stoppen met voetballen, maar vormde toen toch met een aantal jongens het 10e elftal van de Leeuwarder Zwaluwen. Een elftal met behoorlijke leeftijdsverschillen: waar Anne al enige tijd pake is, hebben een aantal van zijn teamgenoten net zelf een baby gekregen. Dat maakt het juist mooi, vindt Anne. “Met de jongens in het team praten we overal over, we delen alles met elkaar. Dan heb je heel ander praat dan waar je achter de geraniums zit! Dat vind ik het mooiste. Ik krijg er zoveel voor terug.” 

 

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations