Afgelopen seizoen ging niet alleen Zwaluwen 1 een klasse omhoog; ook het 1e vrouwenelftal van de Leeuwarder Zwaluwen promoveerde. Middenveldsters Kyra Bruinsma (22 jaar) en Bonita Vlietstra (20 jaar), die beiden al van jongs af aan bij de Zwaluwen voetballen, vertellen over de stap naar de 2e klasse.

Fysiek spel
Het is best even wennen in de tweede klasse, ervaren beide speelsters. “Vooral op fysiek gebied gaat het er veel harder aan toe, benoemt Bonita. Kyra vult aan: “In de 2e klasse is het niveau hoger en gelijkwaardiger. Je merkt dat je tegenstanders hebt die eigenlijk bijna geen slechte speelsters in het veld hebben staan. Het spel gaat sneller, fysieker en tactischer. In ons team wil iedereen presteren, omdat er nu maar 3 wissels mogen worden doorgevoerd in plaats van 5 wissels zoals in het vorige seizoen.” Het team gaat voor een plek in de middenmoot, al is handhaving in de 2e klasse het eerste doel.

Onderdeel van de club
In de afgelopen jaren is er in positieve zin veel verandert ten aanzien van het vrouwenvoetbal, vinden zowel Kyra als Bonita. “Er wordt meer naar ons geluisterd,” geeft Kyra als voorbeeld. “Wij voelen ons steeds meer onderdeel van de club. Er is aandacht voor ons vanuit het bestuur, er is een vrouwencommissie, we hebben een teamweekend enzovoort. Ik denk dat wij in Leeuwarden een van de weinige clubs zijn waar zoveel aandacht is voor het meiden- en vrouwenvoetbal.” Op social media krijgen de vrouwenteams steeds meer aandacht en ook de faciliteiten voor de vrouwenteams zijn toegenomen. “Het wordt veel serieuzer genomen,” concludeert Bonita. “We kunnen de wedstrijdbesprekingen in de bestuurskamer doen en krijgen bij uitwedstrijden een busje vanuit de club mee. Natuurlijk zijn er nog verschillen tussen de mannen en vrouwen, maar dat heeft ook te maken met de sponsoring van de mannen.”

Voorbeelden
Het succes van de Oranje Leeuwinnen heeft volgens Bonita zeker aan bijgedragen aan de toegenomen aandacht voor het vrouwenvoetbal. “Ik denk dat mensen een hele andere kijk hebben gekregen op het vrouwenvoetbal. Vroeger hadden meisjes niet echt voorbeelden in het damesvoetbal om naar op te kijken. Toen ik in de jeugd speelde wist ik niet eens dat er ook een Nederlands elftal voor de vrouwen was; daar hoorde je namelijk helemaal niks over. Nu kunnen de meisjes echt opkijken naar speelsters als Lieke Martens en Jackie Groenen.” Kyra: “Daardoor zullen meiden ook sneller gaan voetballen. Dat zorgt voor zowel verbetering als verandering.”

Meer bezoekers
Het vrouwenvoetbal mag dan steeds serieuzer worden genomen, toch komen er lang niet zoveel bezoekers naar de vrouwenwedstrijden als naar die van de mannen. “Van vrouwenvoetbal moet je ook gewoon houden, het is een ander soort voetbal,” denkt Kyra. “Meer foto’s en promotie van wedstrijden op social media helpt denk ik wel. De wedstrijd die we vorig seizoen tegen de ex-Oranje Leeuwinnen hebben gespeeld hielp ook zeker. En ik merk dat onze wedstrijden aantrekkelijker is als mensen bij de club ook weten wie wij zijn.”

Pupil van de week
Meer verbinding met de meisjes die bij de Zwaluwen voetballen: dat spreekt Bonita en Kyra heel erg aan. “Toen ik klein was keek ik heel erg op naar de mannen en vrouwen van het 1e,” vertelt Bonita. “Ik hoop dat dit nog steeds het geval is bij de jeugd. Het zou een goede stap zijn om bij onze thuiswedstrijden een pupil van de week te hebben. Dat zorgt voor een betere verbinding tussen de jeugd en de senioren.” Kyra: “De meisjes die bij de Zwaluwen voetballen worden dan bij ons in het zonnetje gezet, hoe leuk is dat?”

Gezelligheid van de skihut
Over het nieuwe complex zijn zowel Bonita als Kyra erg enthousiast. “Vooral qua kleedkamers zijn we er erg op vooruit gegaan,” vindt Bonita. “Het mooiste aan het nieuwe complex vind ik dat je vanaf de kantine en het terras zicht hebt op het hoofdveld.” Aan de grootte van de kantine – hoe mooi die ook is – moeten ze beide wel wennen. “We missen de gezelligheid van het kleine skihutje,” licht Kyra toe. “Doordat de nieuwe bar zo groot is mix je minder snel met de andere teams en gasten. En misschien heb je hier ook wel minder snel feestjes.” Over dat laatste zit Bonita overigens niet in: “Hier zullen we net zulke mooie feesten hebben als in het oude Zwaluwennest!”

Samen beter worden
Na vijf wedstrijden in de 2e klasse staat de teller tot nu toe op drie overwinningen. “We willen sámen beter worden; dat is denk ik de kracht van ons team,” denkt Bonita. “We zijn een leergierige groep en we zijn bereid om te vechten voor elkaar.” Kyra beaamt dat: “Wij staan niet op het veld staan als individuen. maar als een team.” Dat is ook zichtbaar in de kantine, waar het team vaak is te vinden. Bonita: “We voetballen niet alleen maar met elkaar, maar zitten ook gewoon gezellig na. Daardoor zijn we veel meer dan alleen maar teamgenoten van elkaar.” Kyra besluit: “Wij presteren als team en we hebben dan vaak het doorzettingsvermogen om te vechten tot het eind als dat nodig is.” 

WORD LID!

Wil je ook lid worden van onze vereniging? Meld je dan aan! Je mag ook eerst komen proeftrainen

Copyright © 2024. All rights reserved.
Een Creatie van Calliope Creations